Изложба „Пшеница - Од њиве до трпезе“ на 90. међународном пољопривредном сајму - Музеј Војводине

Изложба „Пшеница – Од њиве до трпезе“ на 90. међународном пољопривредном сајму

19.05.2023. | Изложбе

 

У склопу 90. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду (од 20 до 26. маја) у хали број 6 биће постављен део изложбе Музеја Војводине Пшеница – од њиве до трпезе.

На изложби на Новосадском сајму су изложени археолошки предмети из збирки Музеја Војводине и пољопривредна механизација из Музејске збирке Кулпин.

Аутори ове комплексне интердисциплинарне изложбе су: виши кустос археоботаничар Александар Мадовић, музејски саветник инжињер пољопривреде Филип Форкапић, кустос археолог Илдико Медовић и кустос етнолог Александар Антуновић.

Изложба представља приказ узгоја пшенице на простору Војводине од појаве првих ратара све до половине 20. века. Посетиоцима је дочарана еволуција узгојног процеса, али и њен културолошки значај у праисторији и традицијској култури Војводине. Тематски подељена на основу етапа у технологији производње пшенице од припреме земљишта до употребе у исхрани, а свака целина је представљена археолошким материјалом и пољопривредном механизацијом уз мноштво илустративног материјала.

Сво време трајања Пољопривредног сајма уз изложбу ће бити организовани и едукативни програми чији је аутор Драгана Вујаклија, виши кустос педагог. Распоред одржавања едукативних радионица је следећи:

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar