Изложба слика Дорина Колтофеануа - Музеј Војводине

Изложба слика Дорина Колтофеануа

29.08.2019. | Изложбе

У четвртак, 29. августа 2019. године у 13 сати (Дунавска 35) отвориће се изложба слика румунског уметника Дорина Колтофеануа. Након потписивања Уговора о сарадњи између Музеја Војводине и Музеја уметности у Темишвару гостовање ове изложбе представља први корак културне размене ове две институције и један од видова културне сарадње Темишвара и Новог Сада – европских престоница културе 2021. године.

Дорин Колтофеану рођен је 1950. године у месту Инторсура Бузаулуј (Румунија). Дипломирао је сликарство на Академији уметности у Букурешту – у класи признатог румунског уметника Корнелија Бабе. Од 1979. до 2007. редовно је учествовао на изложбама Удружења ликовних уметника Румуније, а до данас је имао бројне самосталне изложби у земљи и иностранству.

Дорин Колтофеану, аутентични стваралац са однегованим особеним стилом, представиће се новосадској публици са преко шездесет одабраних радова. Инспирацију за теме и мотиве Колтофеану проналази у емотивним доживљајима и сећањима укорењеним у ближој или даљој прошлости, а деликатном хроматском палетом наглашава трансцедентност магичних призора стварајући хипнагогичку атмосферу. Ликовним средствима – промишљеном, сведеном формом и нежним, пастелним колоритом, он преображава осећаје, искуства и знања стварајући снолике светове, дубљег, симболичког значења. Његово дело указује на интимну опсервацију уметника особењака усмереног на сопствену визију и перцепцију стварности. Под снажним утицајем емоција настају интимистичко-поетски призори секвенци живота у којима се преплићу реално и имагинарно, стварност и снови.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar