Изложба "Стара мета - ново одстојање" у Зрењанину - Музеј Војводине

Изложба “Стара мета – ново одстојање” у Зрењанину

16.10.2015. | Изложбе

У петак, 16. октобра 2015. године у 19 часова у Народном музеју у Зрењанину отвара се изложба Музеја Војводине “Стара мета – ново одстојање – стрељачке спомен-мете 19. и 20. века” аутора Јована Пауновића, музејског саветника – историчара. Изложба ће бити отворена до 15. новембра 2015. године.

Поставка обухвата стрељачке спомен-мете настале у XIX и почетком XX века током златних година развоја Стрељачке дружине у Новом Саду. То су осликане жанр-сцене уљем на дрвету, платну, а касније у техници олеографије. Док се у почетку у дрвене мете гађало ваздушним оружјем, мете осликане на платну и у техници олеографије, служиле су као трофеј и налазиле су се у кућама стрелаца или на зидовима стрељане. Нажалост, дрвене мете су изгореле приликом револуционарних збивања 1849. године у Новом Саду. Рађене су под утицајем аустријске сликарске школе и дела су анонимних сликара. Поводи за њихово додељивање били су многоструки: ловови или стрељачка такмичења, јубилеји, освећивање заставе. Поред историјских, документарних и културно-социолошких вредности, мете имају и несумњиви ликовни квалитет.

Изложба такође прати и развој стрељаштва у Новом Саду. Стрељачка дружине, или Societas Jaculateria, прва спортска организација основана је 1790. године у Новом Саду. Од скромног почетка, у време гађања пушком кремењачом, развијала се и јачала, стварајући стрељачку традицију у Новом Саду. Пратећи развој стрељаштва у Европи доживела је блиставу афирмацију и у ери савременог стрељаштва, па је ова спортска дисциплина постала део историје Новог Сада.

Један од разлога зашто је Народни музеј Зрењанин одлучио да представи својој публици ову изложбу је дугогодишња традиција стрељаштва у Зрењанину. Зрењанин је данас познат, осим по свом културном наслеђу, и као град спорта. Не смемо заборавити да је један од оснивача Међународног олимпијског комитета Ференц Кемењи био управо Зрењанинац. Једно од најстаријих спортских удружења Баната је Стрељачка дружина “Бечкерек 1825” основана скоро пре двеста година. Ово друштво покретач је развоја стрељаштва у Зрењанину. Постоји и данас и одржава и чува стари обицај гађања ћупова, настао још у Хабзбурској монархији.

Надлежни кустос изложбе је Срђан Приљева, кустос-историчар зрењанинског Народног музеја, а поставка ће публици бити доступна до 30. новембра 2015. године.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar