Изложба "Старинска ткања и заборављени преплетаји" у Етнографском музеју у Београду - Музеј Војводине

Изложба “Старинска ткања и заборављени преплетаји” у Етнографском музеју у Београду

19.01.2017. | Догађаји

У Етнографском музеју у Београду, 18. јануара 2017. године је отворена изложба Старинска ткања и заборављени преплетаји Музеја Војводине из Новог Сада. Аутор изложбе је Братислава Идвореан Стефановић, музејски саветник и добитник Валтровићеве награде за животно дело коју додељује Музејско друштво Србије. Изложбу је отворила Марина Цветковић, музејсаки саветник, која је истакла значај изложбе Музеја Војводине за разумевање и познавање традиционалних техника ткања свих етничких заједница у Војводини, као елемента нематеријалне баштине на нашим просторима. Посетиоци изложбе упознаће се са различитим техникама преплитања тканих текстилија као и њиховом употребом у свакодневном животу.

Отварању изложбе је присуствовала и делегација Музеја Републике Српске чија изложба Змијањски вез је предходно гостовала у Етнографском музеју. Делегацију је предводио в.д. директора Владимир Ђукановић. У поздравном говору др Мирјане Менковић, директорке Етнографског музеја, је истакнут значај сарадње између ова три музеја, која ће се реализовати кроз размену изложби и сарадњу стручњака.  У име Музеја Војводине в.д. директор, др Драго Његован је истакао потребу да се овогодишња музејска манифестација „Музеји Србије – 10 дана од 10 до 10“ са темом Музеј у гостима прошири на све музејске установе. Владимир Ђукановић се захвалио Етнографском музеју и Музеју Војводине на досадашњој сарадњи са Музејем Репубилке Српске и уручио пригодне поклоне директорима ових установа поводом 25 година постојања Републике Српске.

Отварању изложбе је присуствовала и Славка Милосављевић, председница Удружења музејских радника Републике Српске, тако да је покренуто и питање сарадње између овог музејског удружења и Музејског друштва Србије, као и госп. Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду.

Изложба Старинска ткања  и заборављени преплетаји траје до 21 маја 2017.

{gallery}fotogalerija/starinska_tkanja_i_zaboravljeni_prepletaji_etnografski_muzej{/gallery}

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar