Изложба стилског намештаја - Muzej Vojvodine

Изложба стилског намештаја

Изложба стилског намештаја постављена је 2009. године у ентеријеру Великог дворца који се налази у оквиру Музејског комплекса у Кулпину. Аутор изложбе је Јелена Добровић, кустос – академски графичар.

Збирка стилског намештаја настала је у Војвођанском музеју, систематским прикупљањем предмета од 1955. године. Већ 1961. године у Музеју је приређена прва изложба намештаја. Музеј је 1967. године добио право на располагање и коришћење дворца у Челареву са затеченим предметима, чиме је збирка значајно обогаћена, а добијен је и одговарајући простор за излагање. Крајем 2009. године збирка је пренета у дворац у Кулпину, где је и изложена. Ова изложба обухвата период од почетка 18. до прве половине 20. века.

Предмети примењене уметности настали пре 1700. године врло су ретки, што је последица историјских прилика и непрекидних ратова против Турака. Средином 18. века, по окончању ових ратова и стварања урбаних целина, долази до наглог развоја различитих заната. Стабилан ослонац за развој уметности, посебно уметничких заната био је процват привреде, настао у периоду од 17. до краја 18. века, после низа колонизација.

Изложба стилског намештаја и других предмета примењене уметности обухвата неколико целина, илустрованих предметима који су најчешће употребљавани на овим просторима. Такви предмети су махом израђивани у занатским радионицама. Најчешћи примерци намештаја који одражавају карактеристичне стилске особености одређених уметничких праваца су предмети стамбеног мобилијара: кабинет ормани, секретери, комоде, витрине, канабеи, фотеље, столице, клавири, сатови, стакло, бронзане скулптуре и др. На изложби су заступљени стилски и уметнички правци од барока, бидермајера, копија Луја XV, другог рококоа (прва и друга фаза), другог ампира до необидермајера и псеудорококоа. Предмети су најчешће украшавали грађанске ентеријере, али су били у употреби и у богатим сеоским кућама.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar