Изложба „Тамо где сеоба завршава“ биће продужена до 20. маја - Музеј Војводине

Изложба „Тамо где сеоба завршава“ биће продужена до 20. маја

11.05.2022. | Вести

Изложбом Тамо где сеоба завршава – од римске Паноније до данашње Војводине Музеј Војводине представља своје највредније експонате – три позлаћена римска шлема из 4. века. Чинећи интердисциплинарни искорак у интерпретацији и презентацији културног наслеђа, утемељена на стручно-научној основи, изложба користи и друге видове уметности и укључује: филмски есеј Трагови сеоба, монодраму Крв и блато, апликацију еИзложба и музику, специјално компоновану за потребе изложбе.

Филмски есеј Трагови сеоба је прича о потрази за местом налаза два позлаћена шлема из Беркасова и једног из Хртковаца. Путовање аутора филма претвара се у сведочење о траговима сеоба које су се на овим просторима догађале вековима.

Монодрама Крв и блато је редитељска адаптација прича Дизонов пут Зорана Суботичког и Крв и блато Радослава Миленковића. Ова монодрама је, заправо, фикција о судбини римског официра Дизона, Трачанина, који је читавог свог живота сањао да се вине изнад судбине варварина осуђеног да буде грађанин другог реда и да, својом вештином и храброшћу, заслужи углед које доноси позлаћени официрски шлем.

Улогу Дизона игра Југослав Крајнов, глумац СНП-а. Редитељ је Радослав Миленковић, костим је осмислила Ерика Јанович, а дизајн светла потписује Роберт Мајорош. Стручни сарадник била је мр Тијана Станковић Пештерац. Представа се игра у простору Музеја Војводине још 8, 12, 18 и 20. маја 2022. у 18 часова.

За потребе изложбе је компонована музика, коју потписује харфисткиња Софија Сибиновић (Harp Lady).

Да би изложба била што приступачнија, али и обогаћена додатним садржајем, креирана је и апликација  еИзложба/eExhibition. Она посетиоцима омогућава да изложбу „посете“ са било које локације путем свог мобилног телефона.

Дизајн изложбе потписује Тара Ћоровић, дизајн светла Роберт Мајорош, а графички дизајн Наталија Миленковић.

Сви садржаји су двојезични (српско-енглески): легенде, каталог, апликација, филмски есеј и монодрама.

Пројекат су подржали: Министарство културе и информисања РС, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Град Нови Сад и Фондација Нови Сад – Европска престоница културе.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar