Изложба „Тамо где сеоба завршава“ гостовала је у Чачку

20.09.2023. | Вести, Изложбе

У Народном музеју Чачак успешно је завршено гостовање изложбе Тамо где сеоба завршава – од римске Паноније до данашње Војводине. Публика прве српске престонице културе имала је јединствену прилику да види чувене римске позлаћене шлемове Музеја Војводине, погледа филм Трагови сеоба и монодраму Крв и блато, која је изведена три пута током месец дана трајања изложбе.

Изложба Тамо где сеоба завршава – од римске Паноније до данашње Војводине, која је организована унутар програмског лука Сеобе, односно потцелине Сеобе као регионални изазов, у оквиру пројекта Нови Сад – Европска престоница културе представља интердисциплинарни искорак у интерпретацији и презентацији културног наслеђа. Наратив се ослања на неколико тема – откриће шлемова, археолошки и историјски контекст, а реализован је у више сегмената, где су до изражаја дошли мултимедијални и извођачки приступ музеолошком стандарду у приказивању јединствена три шлема на тлу Европе у којој их има још свега 12. Музеолошка интерпретација је, уз помоћ театра, музике и филма, омогућила свеобухватни захват у уживљавање и конструисање прошлости, преноса духа минулих времена у садашњи моменат и асоцијативно стапање човека у покрету – војника, са обронака великог Римског царства, који пространства пролази туђом вољом, са мигрантима евроазијског порекла.

Ауторка: мр Тијана Станковић Пештерац, музејска саветница, директорка Музеја Војводине
Сценографско обликовање: Владислава Канингтон
Музика: Софија Сибиновић
Графички дизајн: Наталија Миленковић

Монодрама „Крв и блато“ је редитељска адаптација прича Дизонов пут Зорана Суботичког и Крв и блато Радослава Миленковића у режији Радослава Миленковића. Костим за монодраму израдила је Ерика Јановић, а улогу Дизона тумачи Југослав Крајнов.

Фотографије са отварања и премијере монодраме: Чачанска родна.

 

 

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar