Изложбa „Тамо где сеоба завршава – од римске Паноније до данашње Војводине“ - Музеј Војводине

Изложбa „Тамо где сеоба завршава – од римске Паноније до данашње Војводине“

26.01.2022. | Изложбе

Од 1. фебруара до 30. априла 2022. године.

Изложбом Тамо где сеоба завршава – од римске Паноније до данашње Војводине Музеј Војводине представља своје највредније експонате – три позлаћена римска шлема из 4. века. У склопу програма ЕПК овај пројекат припада потцелини Сеобе као регионални изазов. Чинећи интердисциплинарни искорак у интерпретацији и презентацији културног наслеђа, утемељена на стручно-научној основи (музеологија, археологија, педагогија, конзервација, лингвистика, ИКТ), изложба користи и друге видове уметности и укључује: филмски есеј Трагови сеоба, монодраму Крв и блато, апликацију еИзложба и музику, специјално компоновану за потребе изложбе.

Филмски есеј Трагови сеоба је прича о потрази за местом налаза два позлаћена шлема из Беркасова и једног из Хртковаца. Путовање аутора филма претвара се у сведочење о траговима сеоба које су се на овим просторима догађале вековима.

Монодрама Крв и блато је редитељска адаптација прича Дизонов пут Зорана Суботичког и Крв и блато Радослава Миленковића. Ова монодрама је, заправо, фикција о судбини римског официра Дизона, Трачанина, који је читавог свог живота сањао да се вине изнад судбине варварина осуђеног да буде грађанин другог реда и да, својом вештином и храброшћу, заслужи углед које доноси позлаћени официрски шлем.

Тема римских позлаћених шлемова, која је превасходно археолошка тема, никад до сада није интерпретирана на овај начин. Улогу Дизона игра Југослав Крајнов, глумац СНП-а. Редитељ је Радослав Миленковић, костим је осмислила Ерика Јанович, а дизајн светла потписује Роберт Мајорош. Стручни сарадник била је мр Тијана Станковић Пештерац. Представа ће се играти у простору Музеја Војводине у 16 термина током трајања изложбе, а премијера је планирана за 4. и 5. фебруар 2022. у 18 часова.

За потребе изложбе је компонована музика, коју потписује харфисткиња Софија Сибиновић (Harp Lady). Обзиром на то да Римљани нису преузели систем нотације старих Грка, било је неопходно користити све нашем времену доступне ресурсе, укључујући и искуства каснијих аутора који су се већ бавили овом темом.

Саставни део поставке чини и апликација еИзложба/eExhibition, која посетиоцима омогућава да изложбу „посете“ са било које локације путем свог мобилног телефона. Апликација садржи комплетан садржај изложбе и бројне додатне информације.

Дизајн изложбе потписује Тара Ћоровић, дизајн светла Роберт Мајорош, а графички дизајн Наталија Миленковић.

Сви садржаји су двојезични (српско-енглески): легенде, каталог, апликација, филмски есеј и монодрама.

Пројекат су подржали: Министарство културе и информисања РС, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Град Нови Сад и Фондација Нови Сад – Европска престоница културе.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar