Изложба „Уметност без границе“ - ОДЛОЖЕНО - Музеј Војводине

Изложба „Уметност без границе“ – ОДЛОЖЕНО

22.09.2023. | Актуелно, Изложбе

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Обавештавамо
Вас да се отварање изложбе УМЕТНОСТ БЕЗ ГРАНИЦЕ у Музеју Војводине, у организацији Галерије Бел Арт, планирано за понедељак, 25. септембар из техничких разлога одлаже. Нови термин изложбе ћемо правовремено најавити. Хвала на разумевању.

Срдачан поздрав,
Тим Галерије Бел Арт и Музеја Војводине

 

 

У понедељак, 25. септембра у 20 сати (Дунавска 35) биће отворена изложба Уметност без границе на којој се публици представљају уметници из Војводине који већ дуже време живе и стварају у Будимпешти. Биће презентовани радови шест уметника: Каталин Ладик, Балинт Сомбати, Милорад Крстић, Бела Маријаш, Иштван Балинд, Андраш Шифлиш. Изложбу приређује новосадска Галерија Бел Арт.

Кустос изложбе Сава Степанов је одабрао оне уметнике са којима Галерије Бел Арт сарађује  дужи низ година.

Изложба ће бити отворена до 8. октобра.

У савременим уметничким збивањима у Мађарској, током последње три-четири деценије активно учествују уметници Мађари који су пореклом из Војводине. На крају XX и почетком XXИ века се, донекле, поновила ситуација када су уметници Мађари са територије данашње Војводине инклинирали ка Будимпешти што је трајало све до краја Великог рата и успостављања нове југословенске границе. Тада је настала пауза у српско-мађарским уметничким везама, коју касније није било лако обновити, јер је уметничка судбина била скоро идентична у обе државе. Успостављање социјалистичких система након Другог светског рата је донело строгост соц-реализма, тегобу модернистичког освешћења, занемарену (и спутавану) концептуалну уметност у седамдесетим годинама протеклог столећа. Тек је у једном интервалу током осамдесетих година прошлог века дошло до релаксиранијих односа и размене изложби, да би драматични распад СФРЈ, а потом и транзицијски процеси које су обе државе претрпеле донело нове тегобе и проблеме. Но, управо у том периоду почињу одласци војвођанских уметника у Будимпешту. Неки су тамо стигли као већ афирмисани уметници са значајном репутацијом али је један број аутора своју афирмацију стекао управо у новом уметничком миљеу. Тако је поново дошло до занимљивих уметничких преплета. Дакле, ради се о интересантном уметничком феномену који је потребно сагледати, објаснити и схватити место и улогу ових уметника на уметничким сценама с обе стране границе. Јер, чињеница је да су сви ови уметници, неко агилније а неко мање активно, присутни на обе сцене – мађарске и српске али и знатно шире у земљама бившег југословенског уметничког простора.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar