Изложба „Војне капе и шлемови“ у Историјском архиву Града Новог Сада - Музеј Војводине

Изложба „Војне капе и шлемови“ у Историјском архиву Града Новог Сада

26.04.2023. | Изложбе

 

У недељи која је посвећена обележавању Дана Војске Србије, 19. априла 2023. године у Историјском архиву Града Новог Сада, свечано је отворена изложба Музеја Војводине која је посвећена славној историји и традицији српске војске.

Војска Србије као неодвојив део народа и друштва баштини дугу традицију. Један од њених препознатљивих симбола су и капе и шлемови који су њени припадници носили на својим главама. На изложби је 91 капа и шлемова хронолошки приказано по периодима држава и родовима. Изложбу допуњују и десетак униформи (гардијска, пилотска, војна полиција…) као и пратећи каталог и флајер.

На отварању изложбе аутора Зорана Вељановића, кустоса – историчара и архивског саветника у Музеју Војводине и Дејана Крагића, колекционара и власника изложених предмета, публици су се обратили министар одбране Милош Вучевић, који је уједно и отворио изложбу, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, те Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада и рецензент изложбе.

Изложбена поставка реализована је у сарадњи са Министарством одбране, Историјским архивом Града Новог Сада, УГ „Српско историјско наслеђе“ и Војним музејом.

За посете је отворена до 30. маја 2023. године, сваког дана (осим понедељка) од 9 до 17 часова.

 

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar