Једнобраздни запрежни воћарско-виноградарски плуг Далматинац - Музеј Војводине

Једнобраздни запрежни воћарско-виноградарски плуг Далматинац

27.04.2020. | Остани код куће и научи нешто ново

Jednobrazdni zaprezni vinogradarski plug Proleter, Leskovac

Један од плугова из збирке Музејског комплекса Кулпин, који се по конструкцији и начину управљања и подешавања рада – дубина и ширина бразде, издваја од осталих прикупљених, јесте плуг са једним точком или воћарско-виноградарски плуг.

Произеден је у Србији у фабрици пољопривредних машина Пролетер из Лесковца, која свој почетак везује за 1927. годину када је била основана Ливница и радионица за израду запрежних пољопривредних машина. Од 1968, послује у саставу Лесковачке металне индустрије (краће Леминд), која, нажалост, више не постоји. Иначе, заштитни знак фабрике Пролетер је слон.

Овај тип плуга, због конструкције, налази примену у вишегодишњим засадима – воћњацима и виноградима, за извођење агротехничких операција загртања и одгртања. Наиме, у односу на плугове стандардне грађе, може да обради земљиште око чокота винове лозе или стабла воћке без опасности да дође до њиховог оштећења. Поред тога, намењен је за рад и на брдско-планинским теренима.

Плуг са једним точком је конструкционо тако изведен да се на предњем делу гредеља налазе ослони точак, са могућношћу подизања или спуштања, и регулатор за подешавање дубине и ширине бразде. Њега чине: мотка, утор и потезница, са куком за упрежни прибор плуга – ждрепчаник и јармац. На задњем делу гредеља, пак, налазе се плужно тело и ручице за управљање плуга, које имају могућност подешавања положаја у зависности од висине орача. На делу гредеља између ослоног точка и плужног тела је постављено ножасто цртало.

Представљен једнобраздни запрежни воћарско-виноградарски плуг је у проспектном материјалу Фабрике пољопривредних машина Пролетер наведен под називом Далматинац, ознаке VSPD 5R, са следећим подацима: дубина бразде 18 cm, ширина бразде 20 cm, тежина 37 kg и за вучу је потребан један до два коња (1-2 KS). Плугом рукује и ради један руковалац. Произведен је педестих година 20. века.

Једнобраздни запрежни воћарско-виноградарски плуг Далматинац је изложен на сталној поставци Музејског комплекса Кулпин.

Филип Форкапић, виши кустос, дипл.инж.пољопривреде

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar