Предавање „Јован Храниловић – човек спајања“ - Музеј Војводине

Предавање „Јован Храниловић – човек спајања“

31.10.2018. | Предавања

Професор на Филозофском факултету у Новом Саду др Владимир Баровић одржаће у Музеју Војводине, Дунавска 35, у среду, 31. октобра 2018, у 19 часова, предавање о великом новинару, песнику, хуманисти и јавном раднику Јовану Храниловићу.

Новосадски гркокатолички свештеник прота Храниловић је био велики шта год да је радио – и када се бавио новинарством и књижвеном критиком, и када је основао прву новосадску новинарску секцију, и када је друговао са познатим савременицима, и када се ангажовао као  хуманитарни радник на збрињавању ратне сирочади. Ако погледамо све набројано довољно је за три живота а не један, али све је то постигао новинар и уредник Јован Храниловић марљивим радом, трудом и писањем, које га је испуњавалао и чинило крепким, те је и под старе дане одавао утисак ведра и јака човека.

Велику улогу имао је Храниловић као председавајући на Великој народној скупштини  која је 25. новембра 1918. године у Новом Саду присајединила Војводину Краљевини Србији, а тиме и Краљевству Срба, Хрвата и Словенаца.

Јован је и након смрти дуги низ година остао упамћен у анегдотама својих сарадника – новинара и обичних људи – Новосађана, а у причама остају само честити људи којих се народ сећа са поштовањем и љубављу. Такав је био Јован Храниловић, свештеник, песник, хуманиста, народни трибун и јавни радник, а надасве велики новинар, уредник и човек који је служио на корист свом народу.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar