Карловачка гимназија као чувар културне баштине - Muzej Vojvodine

Карловачка гимназија као чувар културне баштине

13.05.2021. | Изложбе

У четвртак, 13. маја 2021. године, у 19 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35) отвара се изложба Карловачка гимназија као чувар културне баштине. Изложба је реализована у сарадњи са Карловачком гимназијом, а ауторке изложбе су мр Лидија Мустеданагић, музејска саветница и Чарна Милинковић, виша кустоскиња историчарка.

Отварање изложбе ће бити могуће уживо гледати на нашем јутјуб каналу https://www.youtube.com/user/MuzejVojvodine.

Прва српска православна гимназија у Хабзбуршкој монархији, која је основана после Темишварског сабора 1791. године у Сремским Карловцима, прославља свој јубилеј – 230 година постојања – током 2021. године. Исте године када је основана Гимназија, зачета је и Спомен-библиотека која данас чува старе и ретке књиге унутар богатог библиотечког фонда од скоро 19.000 издања, а у њој се налази и најстарија ботаничка збирка у Србији – Волнијев хербаријум, који је настао 1797. године. Хербаријум садржи 7.000 ексиката или примерака биљака, од тога је 200 у центуријама, књигама од сто страна са 100 врста биљака.

Ово драгоцено културно наслеђе Карловачке гимназије биће изложено и представљено јавности, као и музеалије у вези са Карловачком гимназијом које се налазе у Музеју Војводине. Модерним музеолошким приступом збиркама Карловачке гимназије формиран је наратив пријемчив за градску публику и омладину, који ову цењену школску установу представља као чувара културног блага, упознајући нас уједно и са и њеним историјатом.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar