Концерт духовне хорске музике „Изнад Истока и Запада“ - Музеј Војводине

Концерт духовне хорске музике „Изнад Истока и Запада“

13.01.2019. | Догађаји

У недељу, 13. јануара 2019. године у 19 часова, одржаће се концерт духовне хорске музике „Изнад Истока и Запада“. Наступају Хор новосадског Универзитета Хор-Унс и Хор Саборне цркве Свети Георгије из Новог Сада. Диригент је Богдан Ђаковић.

Која је то идејна сила што спасава Балкан да не буде и идејно између између него га уздиже изнад Истока и Запада? То је вера православна и само вера православна. Сви остали чиниоци, као земљописни положај, култура, наука, муслиманство, политика, земаљске тежње и аспирације, држе Балкан између Истока и Запада. Вера православна пак, уздиже га изнад Истока и Запада, и само вера православна.

Хришћанско-музички садржај који се дефинише кроз 16/17 хорских или једногласних вокалних нумера подразумева хронолошко, стилски разноврсно и екуменско – са снажно поцртаном доминацијом молитвено – звучног дискурса Православља, високо уметничко виђење традиционално – модерног репертоара која ова два хора имају на своме програму. У питању је динамична, естетски гледано, постмодернистичка комбинација веома различитих црквених и духовних традиција, од византијског појања, преко руске романтичарске музике, до модерних и крајње савремених решења живих аутора који препознају духовну музичку нит као императив њиховог стварања. То је стваралаштво које по угледу на многе претходне фазе развоја црквене музике прошлости третира духовни музички опит као неодвојив део богослужбене праксе, али и концертног, мисионарског уметничког представљања.

Програм поред једногласних напева византијске и српске традиције представља дела ренесансних (Т. Талис), романтичарских и савремених руских аутора (А. Љвов, М, Иполи-Иванов, А. Кастаљски, И. Денисова, И. Алфејев), као и савремених британских, румунских (А. Булард, Н. Лунгу), финских (М. Роутинен ) и српских (Р. Максимовић) композитора.

 • Сјемо, сјемо лики, поздравна песме епископу бачком Мојсеју Путнику (1757) Захарије Орфелин (1725-1785)
 • Славо во вишњих Богу, божићна стихира Анатолиј Љадов (1855-1914)
 • О Тебје радујетсја, ирмос на литургији Св. Василија Великог, Иван Муди/Ivan Moody (1964)
 • Хвалите имја Господње, песма са јутрења, Ирина Денисова – соло сопран: Ђурђица Бабић
 • Ирмос Божићни, традиционално српско појање, српски препев др Ненад Ристовић
 • Hear the voice and prayer, англикански мотет Томас Талис/Thomas Tallis (1505-1585)
 • Се ниње благословите Господа, Михајло Иполит-Иванов (1859-1935)
 • Тропар св. Николи, Џон Тавенер/John Tavener (1944-2013)
 • Тебе појем, Николај Лунгу (20. век)
 • Избављеније посла Господ, пс. 110, божићна причасна песма, по напеву првог плагалног византијског гласа компоновао Тики Зес (1927)
 • Baby so small, message so great, божићна песма, Алан Булард/Allan Bullard (1947)
 • Благословите душе моја, Господа, ps. 102, Михајло Иполит-Иванов – клавир: Светозар Нешић
 • Тјело Христово, Тимо Руотинен / Timo Rautinen (1950)
 • Рождество твоје, божићни тропар, Александар Кастаљски (1856-1926)
 • Богородице дјево, из Свеноћног бденија, Митрополи Иларион Алфејев (1966)
 • Ја на твој позив, из „Тестамента“ владике Његоша,  Рајко Максимовић (1935)
 • Дјева днес / Today the Virgin/ И партенос симерон, божићни музички канон, Џон Тавенер

Богдан Ђаковић, музиколог и хорски диригент (Нови Сад, 1966), дипломирао је на одсеку за музикологију Факултета музичке уметности у Београду, а магистрирао на Академији уметности у Новом Саду. Докторску дисератцију под називом Фунционални и стилско-естетски елементи у српској духовној музици прве половине двадесетог века одбранио је 2013 године. Основао је 1987. године у Новом Саду црквено певачко друштво ”Свети Стефан Дечански”, а потом и Хор саборне цркве ”Свети Георгије” који и данас води. Повремено ради са Камерним хором Академије уметности из Новог Сада, а од 2009. године и са фестивалским хором Котор-Арт-а (Црна Гора). Од 2015. године оснивач је и диригент ансамбла ХорУнс новосадског Универзитета. Године 2014. био је гост-диригент једног од најбољих светских вокалних ансамбала ѕа стару и нову музику Cappella Romana из Портланда (Орегон, САД) изводећи серију целовечерњих концерата српске духовне музике (Sacred Songs of Serbia). Делује у звању редовног професора за стручно уметничку наставну област Познавање хорске литературе и продекан je за науку на Академији уметности у Новом Саду. Од 2006. године предаје изборни предмет Уметност и медицина на Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду. Био члан је Регионалног уметничког одбора (Regional Artistic Comittee) фестивала Europe Cantat за 2015. годину у Печују, као и Управног одбора Радио Телевизије Војводине (2006-2011). Члан је Музиколошког друштва Србије, Одељења за сценске уметности и музику, Одбора за Музичке вечери у Матици српској и Међународног удружења за православну музику (ISCOM) при Теолошком факултету у Јоенсу (Финска). Добитник је награде Искра културе из области музичке уметности за 2006. годину, који му је доделио Завод за културу Војводине. Делује као стручни консултант и члан жирија неколицине домаћих фестивала хорске и уметничке музике (Дани Јосифа Маринковића/Нови Бечеј, Фестивал Камерних хорова/Крагујевац, Мокрањчеви дани/ Неготин). До сада је објавио око педесет студија, стручних текстова и приказа, четрдесетак музичких критика, као и четири самостална компакт-диска и једно видео-издање са хором Саборне цркве св. Георгије из Новог Сада. Посебно се истиче монографија Богослужбени и уметнички елементи у српској црквеној хорској музици у периоду између два светска рата (1918-1941), коју су објавили Матица српска и Академија уметности из Новог Сада 2015 године.

Хор Саборне цркве Св. Георгије из Новог Сада наставља богату традицију српских, бачких и новосадских црквено-певачких друштава, а посебно Катедралног хора (1939). У октобру 1992. године садашњи Хор добија данашњи назив и функцију матичног хора новосадске Саборне цркве, покушавајући да настави рад и концепт поменутог предратног ансамбла, при чему би свака литургија у Саборној цркви требало да буде уједно и духовни концерт. Хор на свом репертоару има дела српске, руске и бугарске духовне музике 19. и 20. века, односно већи број песама из старије традиције: византијског, српског средњовековног и каснијег једногласја, као и примере руске вишегласне музике 17. и 18. века. Посебну пажњу посвећује савременој православној и хришћанској богослужбеној и концертној духовној музици (Џон Тавенер, Иван Муди, Арво Перт, Ксавијер Бусто, Роман Хурко, Франц Библ, Питер Естон…). Поред редовног учешћа на богослужењима у храму Светог Георгија и по благослову Његовог преосвештенства епископа бачког г. Иринеја, ансамбл наступа на различитим фестивалима и манифестацијама значајним за ширење наше православне и националне културе. Хор је певао на многобројним богослужењима и на пригодним концертима широм земље, као и у већем броју наших манастира. Тринаест пута је представљао Српску православну цркву на Европским сусретима хришћанске омладине, које су од 1993. године у Минхену, Паризу (1994, 2003), Вроцлаву, Бечу, Милану, Варшави, Барселони, Будимпешти, Хамбургу, Лисабону и Тезеју (1999, 2000, 2002) организовали монаси из манастира Тезе (Француска). Посебно се истиче традиција седамнаест Божићних концерата у Новом Саду (1998-2015). Хор је наступао у Паризу, Милану, Барселони, Нориџу, Кормеру, Видмонд Ебију, Бергаму, Хамбургу, Љубљани, Лисабону, Солуну, Штокхолму, Загребу, Абервилу, Шверину, Солуну, Бечу, Васи/Финска, Дормунду, Амстердаму, Берну, Трсту и другим европским градовима.

Дискографија: Компакт диск и аудио-касета Руска црквена музика у Новом Саду, Хор Саборне цркве Свети Георгије Нови Сад – Беседа – Прометеј, Нови Сад, 1997;  Компакт диск Стеван Мокрањац (1956-1914) Литургија св. Јована Златоустог, Хор Саборне цркве Свети Георгије Нови Сад, Концерт у Новосадској Синагоги, Audio Records, Нови Сад, 2000; Компакт диск (више извођача) CD New Sound 16, Sokoj – Mic, Београд, 2000;  Компакт диск Orthodox church music from Past to Present / Православна духовна музика од прошлости до данас, Merlin Audio, Norwich – Хор, Саборне цркве Свети Георгије Нови Сад, 2002;  Компакт диск Свјати Боже/ Svyati, Хор Саборне цркве Свети Георгије Нови Сад, 2002; Двд 70 година Хора Саборне цркве у Новом Саду, Радио-телевизија Војводине / Хор Саборне цркве Свети Георгије, Нови Сад, 2010.

„ХорУнс“ / Хор Новосадског Универзитета
Овај новоформирани хорски ансамбл (пролеће 2016) који окупља студенте свих факултета новосадског Универзитета има за циљ да у својој средини, али и у иностраним универзитетским круговима промовише српску и светску хорску традицију различитих стилова, врста и жанрова. Кроз рад са иностраним ансамблима и диригентима, ХорУнс жели да путем заједничких пројеката, како оних уметничких, тако и друштвено-ангажованих, афирмише нове облике хорске делатности. Поред службених наступа за потребе Ректората новосадског Универзитета, као и других значајних градских, покрајинских и републичких институција (САНУ, Матица српска…), хор негује и концертне активности у традиционалним и нетрадиционалним просторима.

 

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar