Концерт хора "Свети Стефан Дечански" - Музеј Војводине

Концерт хора “Свети Стефан Дечански”

13.01.2018. | Догађаји

У суботу, 13. јануара 2018. године у 20 сати (Дунавска 35) одржаће се концерт хора “Свети Стефан Дечански”. Диригент Тамара Петијевић.

Концерт ће се одржати под покровитељством Фондације Нови Сад 2021 подовом обележавања дочека 7526. године.

Две Нове године, представљене кроз разлику у рачунању времена, као и кроз два календара, грегоријанског и јулијанског, биће дочекане свечано у Новом Саду.

И док је дочек 2018. године  31. децембра организован током целог дана, углавном на отвореним просторима и само у центру града, 13. јануара дочекаћемо 7526. годину у току вечери, искључиво у затвореним просторима, по читавом граду.

Шта их спаја? Мост интеркултуралности у којем се преплићу делови високе естетике са популарном културом, чиме висока култура добија нову публику, а масовна добија нове стандарде и вредности. Новосађани  и њихови гости ће 13. јануара  дочекти 7526. годину на више од 21 култне локације међу којима су културна, административна, пословна и образовна здања, као и угоститељски објекти, извођачи најразличитијих жанрова наступити на потпуно неочекиваним местима.

БИОГРАФИЈА ХОРА СВЕТИ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ

Хор „Свети Стефан Дечански“ је основан  1987. године у Новом Саду као омладински црквени хор, да би током година постао један од најбољих и најцењенијих хорова у Србији, познат по свом богатом и разноврсном репертоару, као и активној едукативној и мисионарској улози у културном животу Србије.

Чине га већином млади људи, професионални музичари и аматери са хорским искуством. Иако остају доследни свом најдубљем уверењу да црквену музику треба увек изнова враћати у контекст богослужења, коме од искона једино и припада, чланови овог ансамбла често приређују и концерте хорске музике у земљи и иностранству.

Хор је члан Српске хорске асоцијације, као и велике европске хорске асоцијације Europa Cantat, на чијим фестивалима усавршава своје певаче и диригенте. Негује интензивну сарадњу и контакте са бројним хоровима и диригентима широм Европе, Америке и Русије, као и са најзначајнијим српским институцијама од националног значаја (Матица српска, Галерија Матице српске, Народни музеј у Београду, САНУ итд.)

Репертоар хора чине дела духовне музике од XIII века до савремених аутора,  обраде српских народних песама, као и световна хорска музика на разним језицима.

Под окриљем хора “Св. Стефан Дечански” 2009. године је основан Вокални студио Орфелин, који је за осам година деловања у Србији и Европи стекао реноме професионалног ансамбла специјализованог за тематске и ораторијумске програме.

Снимљено је и објављено 15 звучних и 3 нотна издања, а Музиколошки институт САНУ је дискове хора „Српски Божић“ и „Велика Седмица и Васкрс“ уврстио у најзначајнија остварења савременог српског хорског музичког издаваштва. Нотно-научни зборник „Хиландарски ктитори у православном појању“ др Данице Петровић, за коју је хор извео и снимио ЦД, добитник је Награде Вукове задужбине за науку 1999.

Хор је први извео и објавио „Осмогласник“ Корнелија Станковића, са хармонизацијама настаријих записа српског црквеног појања.

Издао је још два нотна зборника: “Осмогласник” Бранка Ченејца и “Српски Божић”- велику збирку црквених и народних напева.

Добитник је 2. награде на Интернационалном такмичењу у Ланголену, Велс 2000. године. На 12. Међународном фестивалу камерних хорова и вокалних ансамбала у Крагујевцу 2017. осваја Велику награду (Grand Prix).

Међу бројним концертима у иностранству истичемо наступе у оквиру Божићних фестивала духовне музике у Москви, Санкт Петербургу, Мајнцу, Утрехту, Торину и Печују (Фестивали Европа Кантат), затим концерте у Јерусалиму 2007. и наступе у готово свим европским престоницама (Лондон, Брисел, Женева, Берлин, Лисабон, Париз, Минхен, Беч, Будимпешта, Варшава …).

Од свог оснивања хор редовно пева на богослужењима у православним црквама, прво у Новом Саду, а од 2011. године у Сремским Карловцима.

Први је хор који је после рата 1990-тих гостовао у Загребу, Дубровнику и Сарајеву, као и у манастирима и српским енклавама на Косову и Метохији, које често походи.

ТАМАРА АДАМОВ ПЕТИЈЕВИЋ, ДИРИГЕНТ

Диригент и педагог, делује као руководилац 3 хора и два симфонијска оркестра, који окупљају око 300 углавном младих људи.

Завршила је виолину на Академији уметности у Новом Саду, а упоредо је студирала и енглески језик и књижевност на Философском факултету у том граду. Хорско дириговање усавршавала је у Немачкој, Холандији, Израелу, Мађарској код неколико светски признатих хорских диригената (Philip Ledger, Timothy Brown, Andrew Parrott, Dan Hoegset, Volker Hempfling, Michael Gohl). Завршила је специјализацију из дириговања на Факултету музичке уметности у Београду, где завршава докторске студије у класи маестра проф. Бојана Суђића.

Са женским и мешовитим хором Музичке школе, као и са хором „Св. Стефан Дечански“, којим диригује 25 годинa, добитник је више националних и међународних признања. У Прагу 2006. понела је  титулу најбољег диригента “Best Conductor Performance”.

2017. осваја титулу First Prize Summa Cum Laude на Фестивалу омладинских оркестара у Нерпелту, Белгија и титулу лауреата Међународног хорског такмичења у Бијељини са женским хором музичке школе “Исидор Бајић”. Члан је неколико националних и међународних жирија за хорове и композицију.

Заједница музичких школа Србије доделила јој је годишњу награду за постигнуте резултате 2007, а исте године примила је Светосавску награду Министарства просвете Републике Србије – Града Новог Сада.

На 52. Фестивалу камерних хорова и вокалних ансамбала осваја  награду за најбољи програмски концепт, као и Grand Prix Фестивала.

Била је председник комисије за хорску музику при Савезу музичких педагога Србије и члан комисије за нотно издаваштво Српске Патријаршије, формиране 2010. са благословом Његове Светости Патријарха Павла. На Фестивалу Zimriya 2007 у Јерусалиму добитник је признања „Амбасадор добре воље Државе Израел“.

2009. оснива Вокални студио, хор и симфонијски оркестар ОРФЕЛИН, као професионални ансамбл, са којим приређује запажене тематске концерте вокалне и вокално-инструменталне музике.

Била је диригент мушког ђачког хора Карловачке Богословије, као прва жена-професор и диригент у историји те институције од XVIII века.

Одржала је хорске радионице литургијске и хорске музике у Чикагу (САД) , Торонту (Канада) и Торину (Италија), као и семинаре за диригенте у Србији.

Координатор је између Србије је и велике хорске асоцијације Europa Cantat, као и члан Регионалног уметничког комитета за Фестивал Europa Cantat у Печују 2015.

2017. иницира и учествује у оснивању Српске хорске асоцијације.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar