Концерт мешовитог хора АКУД "Соња Маринковић" и женског вокалног састава "Рес Миранда" - Музеј Војводине

Концерт мешовитог хора АКУД “Соња Маринковић” и женског вокалног састава “Рес Миранда”

19.06.2016. | Догађаји

У недељу, 19. јуна 2016. године у свечаној сали Музеја Војводине у Новом Саду, Дунавска 35, са почетком у 20,00 сати одржаће се свечани концерт мешовитог хора Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду “Соња Маринковић” и женског вокалног састава “Рес Миранда”.

У програму ће бити заступљена дела различитих стилова и епоха, махом западноевропских аутора. Диригент и уметнички руководилац Мешовитог хора АКУД „Соња Маринковић“ је Дуња Деурић, а уметнички руководилац вокалног састава „Рес Миранда“ – Вук Милановић.

Улаз је слободан.

Мешовити хор Академског културно-уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић” основан је крајем 1961. године и био је једна од првих секција Друштва. Хор негује музику страних и домаћих аутора разних епоха и стилова. Академска средина, традиција и углед Мешовитог хора доприносе потврђивању његовог високог уметничког домета – освајањем престижних награда на многобројним фестивалима. Основни циљеви секције су окупљање талентованих певача, чување и неговање световне и духовне хорске уметности, развијање културе и уметничког аматеризма, учествовање на свечаностима, такмичењима и другим јавним наступима. При остваривању ових циљева посебно се води рачуна о стручној музичкој надградњи певача и развијању грађанске свести и академског живота.

Од јануара 2015. године хором руководи диригенткиња Дуња Деурић. У току исте године састав наступа на многобројним фестивалима такмичарског карактера, на којима добија престижна признања, попут: златне дипломе на првом „Међународном фестивалу омладинских хорова „Руковет за свет”, златне дипломе на „39. Фестивалу омладинских хорова Војводине“, златне дипломе на другом „Међународном такмичењу хорова Александар Морфидис Нисис (Нови Сад, 18. април 2015), златног одличја у категорији мешовитих хорова и Гранд Приx такмичења на фестивалу „Мајске музичке свечаности” (Бијељина, 10. мај 2015), специјалне награде жирија и награде Удружења композитора Бугарске на фестивалу „Черноморски звуци” (Балчик, 2-7 јун 2015), златног одличја и диплому лауреата такмичења „52. фестивал музичких друштава Војводине“ (Рума, 14. јун 2015), итд; хор такође наступа на фестивалима и свечаностима ревијалног типа, попут „Европског дана језика“, „КУСТУС-а 05“, „Фестивала науке“, фестивала „Распевана јелка“, итд. 2016. године хор осваја златну диплому на трећем „Међународном такмичењу хорова Александар Морфидис Нисис (Нови Сад, 18. април 2015), а на „1. Међународном шампионату хорова Леге Артис“у Тузли златну плакету и Гранд Приx такмичења, а диригенткиња Дуња Деурић награду за најбољег диригента.

Мешовити хор тренутно броји 30 певача различитих професија, а повезује их љубав према музици, дружењу и путовањима. Окосницу хора чине студенти Универзитета у Новом Саду.

Идеја о формирању женског камерног вокалног ансамбла “Рес Миранда” настала је 2014. године од стране Дуње Хузјан и Драгане Пауновић. У новембру 2014. године ова замисао се реализовала, те је састав, у сарадњи са Вуком Милановићем, који добија улогу уметничког руководиоца, започео са радом. Ансамбл “Рес Миранда” броји осам високообразованих чланица, како професионалних музичара, тако и аматера са вишегодишњим певачким искуством. Заједнички мотив чланова је љубав према вокалној музици и префињеном хорском звуку. Репертоар ансамбла је разнолик – од уметничких композиција различитих епоха и стилова, до аранжмана модерне и популарне музике.

Састав је до сада имао запажене наступе. У мају 2015. пева на свечаној церемонији поводом дана Електротехничке школе “Михајло Пупин” у Новом Саду где изводи химну написану у част славног научника, али и композиције са свог репертоара. У јуну исте године, састав је наступио на хорском фестивалу “Слободан Бурсаћ” у Зрењанину, где су чланови састава, као и њихов руководилац добили позитивне критике публике, али и еминентних музичара.

Циљ ансамбла је популаризација хорског камерног звука и освежење културно-уметничке сцене на овим просторима.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar