Корто и вештице у Челареву!? - Музеј Војводине

Корто и вештице у Челареву!?

22.06.2020. | Буди одговоран према духу и телу

Два цртежа и акварел сликара и илустратора Бранка Ђукића чувају се у Збирци савремене уметности Музеја Војводине. Поклон су уметника после Колоније Музеја одржане 2015. године у кулпинском Дворцу. Иако су уметници највећи део времена током колоније провели у Кулпину, на већину је најјачи утисак оставио Дворац у Челареву, као место где су се окупљали не само чланови породице Дунђерски, већ и Никола Тесла, Паја Јовановић, Стеван Тодоровић и Лаза Костић, који је у част Ленки Дунђерски, коју је упознао у овом дворцу, написао Santa Maria della Salute, једну од наших најлепших љубавних песама из епохе романтизма.

Но уместо свих тих великана наше историје, Ђукић бира оно што му је срцу ближе. Као сликар коме су стрип јунаци хероји број један, он испред забата улаза у челаревски дворац смешта једног од највећих морепловаца и заводника девете уметности, легендарног лика Хуга Прата – Корто Малтезеа главом и брадом! Осим овог авантуристе, ту су и два рада инспирисана причом о вештицама. На ту причу га је подстакао обилазак Пољопривредног музеја у Кулпину где постоји документ да ако је жена лакша од 53,95 кг онда може да полети на метли!

Зрењанинац Бранко Ђукић вешто влада  илустрацијом, која своје корене вуче из класичног  стрипа. Тој естетици суперхероја Ђукић додаје и једну чисто сликарску и поетску ноту коју немају класични јунаци девете уметности. Тако и кад третира мотив Бетмена, Џокера и Супермена – подједнаку важност ставља и на цртеж, као и на белину ликовне представе. То је знак да овај уметник тачно зна кад треба стати и престати и на тај начин нас убедити у ефектност ликовне целине.

Овај сликар своје узоре и идоле преноси на нове нараштаје на више начина: пре  свега као  илустратор, затим као наставник и напослетку, као уредник, сада већ култног часописа о стрипу – Стриполиса.

Драгана Гарић Јовичић, кустоскиња историчарка уметности

Бранко Ђукић (Зрењанин, 1966) је сликар и илустратор. Завршио је Академију уметности у Новом Саду 1995, а магистрирао је 2004. на Факултету ликовних уметности у Београду. Добитник је неколико награда у области сликарства и илустрације. Радио је илустрације за недељник НИН. Аутор је пројекта Зрењанински стрип. Осмислио је и уређује годишњак за културу стрипа Стриполис. Живи и ради у Зрењанину.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar