Културне миротворне суштине Новог Сада - Музеј Војводине

Културне миротворне суштине Новог Сада

15.11.2019. | Изложбе

У петак, 15. новембра, у 12 сати, у Малом изложбеном салону у Музеју Војводине, а у организацији Фондације Матица мира Нови Сад биће отворена самостална, ауторска, мултимедијална, картографска и миротворна изложба Војислав Д. Девића КУЛТУРНЕ МИРОТВОРНЕ СУШТИНЕ НОВОГ САДА – Презентација културних, религиозних, урбаних, хуманих и миротворних суштина Новог Сада, европске престонице културе 2021. године.

На изложби присутнима ће се обратити: Далибор Рожић, члан градског већа за културу, мр Синиша Јокић, директор Градског завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Драган Којић, директор Градске библиотеке, Боривој Попржан, председник Ликовног круга и аутор.

Изложбу ће пратити и два округла стола: 15. новембра од 15 часова (округли сто води доцент др Срђан Дамњановић и аутор) и 28. новембра од 15 часова (округли сто води проф. др Зорица Кубурић и аутор).

Значај овe изложбе са два округла стола (15-ог и 28-ог новембра) је да скрене пажњу стручној и грађанској јавности како су културне, религиозне, урбане, хумане и миротворне суштине Новог Сада омогућиле да се, по најновијим археолошким истраживањима, Град стар више миленијума, и поред свих дисконтинуитета, ратова и страдања, уздигне, нарочито у последња три века у један мултикултуран српско-европски град у коме и око кога су се окупиле више десетина нација и становници различитих религија са доминантном јудео-хришћанском религиозном матрицом.

На самосталној ауторској изложби – округлом столу ће кроз картографију, текстове, фотографије, слике, симболе, хералдику и миротворне пројекте бити представљене културне, религиозне, урбане, хумане и миротворне диференције специфике Новог Сада по којима се он разликује од свих осталих подунавских, панонских и европских градова. На округлим столовима расправљаће се на тему свих различитих суштина Новог Сада на које ће бити позвани студенти и говорници из академске заједнице Универзитета у Новом Саду, представници НВО, медији, заинтересовани грађани и стручњаци градских и покрајинских институција.
Пројекат истражује и препознаје суштине Новог Сада, повезује чињенице и презентује их кроз изложбу – округли сто у контексту – „Грађани граде град, а град их чини грађанима“. Сваки град је спољашња пројекција душе и духа својих грађана. Неопходно је препознати поруке и значења које нам преноси и шаље културна, религиозна, урбана, хумана и миротворна баштина Новог Сада и истаћи специфике Новог Сада (просторне, урбанистичке, историјске, националне и космополитске) по којима се он разликује од свих других градова Подунавља, Европе и Азије.
Посебно ће бити истакнута урбана потка старог језгра Новог Сада грађена укрштањем три просторне матрице: дрвета, разностраног крста и атома. Све три матрице: дрво, крст и атом симболички означавају осовину, логос и стожер микро и макрокосмоса. Овај високо софистицирани троједини хармонични модел структуре града издигао је Нови Сад у ред највиших светских урбанистичких постигнућа и колективног умећа градског живљења.
Развој Новог Сада поспешиле су његове институције, градоначелници и изузетни ствараоци. Пројекат препознаје и наглашава претече и носиоце културе и културних политика како институције (традиционалне као што су Гимназија ЈЈ Змај, Градска библиотека Новог Сада, Матица српска, Српско народно позориште, музеји, галерије, манифестације, репрезентативна уметничка удружења, Академија уметности и нове НВО) тако и појединце, аутентичне ствараоце (Захарија Орфелин, барон Милош Бајић, владика Висарион Павлович, Павел Јозеф Шафарик, Ђорђе Натошевић, Јован Јовановић Змај, Васа Стајић, Милева Марић Ајнштајн, Аница Савић Ребац, Ђорђе Табаковић, Бошко Петровић, Јован Солдатовић, Александар Тишма, Рудолф Бручи и други) који су у последња три века у сарадњи са новосадским грађанима и грађанкама створили од нашег Града Новог Сада изузетно културно средиште и урбани културни амбијент-инкубатор за рађање и одрастање будућих уметника и стваралаца у култури и науци. Од слободног краљевског града, преко града страдалника и града Хероја све до титуле Европске престонице културе 2021 важна је и слобода вероисповести којае ће такође бити на изложби представљене.
Корисници изложбе су њени посетиоци свих узраста. Изложба има за циљ буђење свести и савести о културном, религиозном, урбаном, хуманом и миротворном богатству и потенцијалима Новог Сада, Српске Атине, Србске Бистрице (старо средњевеково име Новог Сада) за, са једне стране, даљи јединствен и аутохтон, а са друге космополитски и глобалистички одрживи развој Града. Смисао изложбе је буђење идентитета, поноса и љубави грађана према своме граду Новом Саду. Само грађани који су укорењени у историјски, мултикултурни и мултирелигиозни идентитет Новог Сада могу заволети свој град а самим тим се и другачије тј. заштитнички а не рушилачки нити пљачкашки понашати према њему. Изложба подстиче суштинско упознавање Новосађана и Новосађанки са вишемиленијумским трајањем Новог Сада и зашто треба да смо поносни на њега. Мисија ове изложбе је да се кроз унапређење урбане свести и савести свих грађана и грађанки на свим нивоима развије љубав према своме граду и јединство са њим. „Грађани граде град а град их чини грађанима“. Сви су позвани да упознавајући богатство различитости које Нови Сад нуди својим грађанима и сами пожеле да допринесу своме Граду креирајући ново створене додатне вредности.
За округле столове циљна група су како средњешколска и студентска омладина тако и уметници, црквени оци и новински, радио и ТВ медији. У веома осетљивом добу узрастања када се формира свест о себи и о своме месту и улози у друштву, дакле у средњешколском и студентском добу, ови округли столови треба да иницирају удубљивање младих у суштине урбане и менталне матрице Новога Сада и како их користити као погонску енергију за јачање сопствене хуманости, уравнотежености и добротољубног миротворачког карактера.
Кључни циљ изложбе и округлих столова су истраживање, откривање и буђење духа места (genius loci) и духа грађана у духу времена (genius tempi) како би се све наслаге мирољубивих енергија у сећању простора оживеле и усмериле ка миротворачкој будућности.
Допринос ове изложбе – округлог стола је јачање културних, религиозних, урбаних и миротворних идентитета и капацитета становника и институција Новог Сада, као европске престонице културе 2021, који га чине градом од посебног значаја за Србију, Подунавље и Европу. Плакати са ове изложбе ојачаће и унапредити стање свести и савести Новосађана о томе: да се Нови Сад налази на изузетном природном, геополитичком, геоеклесијалном и геостратешком месту средњег Подунавља и централне Европе; да је старо језгро Новог Сада грађено по три архетипска просторна модела; да археолошка ископавања последњих неколико деценија потврђују да је територија Новог Сада насељавана већ више хиљада година, да је Нови Сад са једне стране српско-европски грађански мултикултурни и јудеохришћански град светосавско-помиритељске оријентације а са друге стране да је Нови Сад био и страдални град те зато има легитимно историјско страдалничко право не само да буде европска престоница културе већ и европска престоница мира (на изложби ће бити представљен пројекат НОВИ САД, ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА МИРА), тј. европска тврђава миротворства која увек покреће равноправни дијалог уместо свађалачког надгорњавања, мировне преговоре уместо ратних бубњева, миротворне пројекте уместо бомбардовања и разарања.
Очекује се да ће резултати овог пројекта потакнути и пробудити историјску свест о традиционалној мирољубивости, толерантности и гостољубивости становника Новог Сада и Новосадског региона од антике до данашњих времена (о мирољубивости Подунаваца оставили су нам записе и Хомер и Есхил). У ери производње страхова и запада и од истока добро је дошла једна оваква изложба –округли сто о прожимању и равнотежи истока и запада у Граду Новом Саду, тј. о креативном урбаном амбијенту за развој креативних личности и за суживот грађана различитих у вери, нацији у култури.

Подсетићемо посетиоце изложбе и учеснике округлих столова да Голубица мира из новосадског грба неуморно лети на све четири стране света и носи наше миротворне поруке „Кад дође рат, одоше људи“ (Јован Солдатовић), „Лепота ће победити зло“ (Микан Аничић), „Спознај себе у Граду и у своме комшији и Град и комшију у себи; Буди истовремено и посебна личност и грађанин – Буди свој у своме Граду а постани и грађанин Европе и света“. (Војислав Девић). Пошто Град Нови Сад има капацитете и за европске и за евро-азијске интеграције он је идеално место сусретања и сукобљавања (речима а не оружјем) истока и запада о чему нам говори и миротворни пројекат TRUM-PUT-INN-SERBIA, Петроварадинска тврђава место сусрета Трампа и Путина.

Градска управа за културу Новог Сада је суфинансијски подржала реализацију ове стратешке изложбе за буђење свести Новосађана и Новосађанки о значају нашег Града.

Прочитајте још

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar