Potpisan je sporazum o saradnji Novosadskog sajma i Muzeja Vojvodine

20.04.2022. | Vesti

U utorak, 19. aprila 2022. godine, potpisan je sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Novosadskog sajma i Muzeja Vojvodine.

Potpisnici sporazuma su direktorka Muzeja Vojvodine, mr Tijana Stanković Pešterac i generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković.

Povod je projekat koji će kao edukativno-istorijski sadržaj na Poljoprivrednom sajmu, od 21. do 27. maja, usmeriti pažnju na istoriju agrara u Vojvodini, a posetiocima omogućiti da vide deo eksponata iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu. Istovremeno, biće to na simboličan način ulazak u stogodišnjicu Novosadskog sajma i 90-ti Međunarodni poljoprivredni sajam.

Muzej Vojvodine ima dugu saradnju sa Novosadskim sajmom, ali nije bila ozvaničena na ovaj način. Predlog da se deo zbirke iz istorije poljoprivrede, koja je izložena u Muzejskom kompleksu u Kulpinu, prikaže na Poljoprivrednom sajmu inicirale su potpisivanje Sporazuma, ali i mnoštvo ideja za buduću saradnju. Veliki je značaj Poljoprivrednog sajma za naš grad i našu zemlju, a Muzej Vojvodine kao najveći muzej na teritoriji AP Vojvodine, koji prenosi priču o životu na teritoriji Vojvodine od paleolita do početka dvadesetog veka, ima veliki broj artefakata uz pomoć kojih se može prikazati pregled razvoja poljoprivrede od neolita do početka 20 veka, rekla je mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine. Dodala je, takođe da veruje da je potpisivanje ovog Sporazuma, samo početak, jer posle Poljoprivrednog sajma sledi Sajam turizma gde Muzej takođe možemo dati ozbiljan doprinos kroz priče o kulturnom nasleđu.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma je naglasio da je Novosadski sajam uvek spreman da primi ono što su inputi znanja koji mogu biti u funkciji sajamskih manifestacija. Jedna od ideja je da se za mlade posetioce prikaže deo istorije poljoprivredne prozvodnje uz najsavremeniju i najmoderniju mehanizaciju koja se sada koristi. Takođe je dodao da veruje da će saradnja sa Muzejom Vojvodine dodatno dobiti svoj epilog u jubilejima koji predstoje sledeće godine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar