60 godina Univerziteta u Novom Sadu - Muzej Vojvodine

60 godina Univerziteta u Novom Sadu

28. 06. 2021. | Vesti

Muzej Vojvodine u saradnji sa Rektoratom Univerziteta u Novom Sadu otvara izložbu pod nazivom: 60 godina Univerziteta u Novom Sadu, autorke Čarne Milinković, više kustoskinje istoričarke, u ponedeljak, 28. juna 2021. godine u izložbenim prostorijama Rektorata.

Nakon neuspelih zalaganja za osnivanje Univerziteta na prostoru Vojvodine, velika sinteza viševekovnih nadanja, vizija koju su stvarale generacije visokih intelektualaca, ideja i dostignuća u oblasti nauke i obrazovanja odigrala se 1960. godine kada je Narodna skupština Republike Srbije donela Zakon o osnivanju Univerziteta u Novom Sadu, kojim su ranije osnovani fakulteti povezani u jedinstvenu novosadsku akademsku zajednicu.

Dan Univerziteta u Novom Sadu se svake godine obeležava na Vidovdan, 28. juna, te će i ove godine uz tekući program i u nastavku svečane akademije koja počinje u 18 časova, biti otvorena i pomenuta izložba.

Autorka izložbe je, u dve izložbene celine, prikazala nastanak i razvoj novosadskog Univerziteta od najranijih ideja o njegovom osnivanju, koje su se pojavile još u 18. veku, pa do današnjih dana, kada se u njegovom sastavu nalazi četrnaest fakulteta i tri instituta. U paviljonu Rektorata dat je kratak osvrt na vekove koji su iza nas. Takođe, prikazana je i struktura upravljanja Univerzitetom, te je taj prostor posvećen upravo svim rektorima kao i Rektoratu uopšte. Drugi izložbeni prostor je posvećen svim fakultetima i institutima koji pojedinačno baštine bogat rad, kroz koji kao akademska zajednica daju veliki doprinos daljem razvoju prosperitetnog društva. Predmete koji su izloženi u vitrinama je birala upravo ta zajednica koja je zajedničkim radom i velikim strpljenjem odgovorila na izazov koji im je dao Muzej Vojvodine. Dizajn izložbe i kataloga potpisao je profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, mr Darko Vuković.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja