Ala smo se naodmarali - Музеј Војводине

Ala smo se naodmarali

15.05.2015. | Izložbe

U petak, 15. maja 2015. godine u 19 sati otvara se izložba “Ala smo se naodmarali” autorki dr Agneš Ozer i Milkice Popović.

Ekonomsko snaženje građanstva u drugoj polovini 19. veka dovelo je do jačanja njegove svesti, koja se, pre svega, ispoljavala u načinu razmišljanja i stilu života. Privredni razvoj i industrijalizacija uslovili su kulturno i duhovno uzdizanje trgovaca, preduzetnika, advokata, lekara, profesora, učitelja i bogatijih zanatlija. Uspostavljen je građanski sistem vrednosti, građanski stil života i određeno građansko ponašanje. Evropeizacija gradova, kuća za stanovanje ili kuća za odmor uticala je i na promenu navika ponašanja u svakodnevnom životu, ali i organizovanja slobodnog vremena, koje je provođeno u prirodi i na putovanjima u druge krajeve.

Sve je bilo podređeno udobnijem i zdravijem životu. Najčešće se išlo na izlete u prirodu, kao i na obale reka i jezera, koje su bile veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje otići i u neku svetsku ili obližnju banju. Sa promenom zdravstvenih shvatanja o moru kao lečilištu dolazi do sve brojnijih odlazaka na letovanje, naročito između dva svetska rata. Nakon Drugog svetskog rata putovanja iz ličnog zadovoljstva i radi odmora postaju potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali i drugih slojeva stanovništva.

Izložba pruža pravu sliku o načinu i organizaciji putovanja kao i o omiljenim destinacijama za odmor. Mnoštvo fotografija, razglednica, mapa, suvenira i drugih artefkata svedoče o ovom segmentu svakodnevnog života naših predaka.

Sponzor – majstor za sladoled – Moritz Eis.

{gallery}fotogalerija/ala_smo_se_naodmarali{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar