Arheološka konferencija - Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e. - Muzej Vojvodine

Arheološka konferencija – Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.

27.09.2021. | Vesti

Muzej Vojvodine 4. – 10. oktobar 2021. godine

Posle 25 godina od poslednjeg (Šestog) Kongresa za slovensku arheologiju održanog u organizaciji Međunarodne unije za slovensku arheologiju, u Velikom Novgorodu, Muzej Vojvodine iz Novog Sada će biti domaćin evropske konferencije Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.

Konferencija, na kojoj učestvuje oko 100 učesnika iz 17 zemalja Evrope, će biti održana od 4. do 10. oktobra 2021. godine, a prati je izložba o arheologiji srpskog Podunavlja u 1. milenijumu n.e: Dunavske Igre prestola – uzdizanje i pad varvara.

Otvaranje Konferencije biće upriličeno u ponedeljak, 4. oktobra u 10 časova, u Svečanoj sali Skupštine AP Vojvodine. Na otvaranju će govoriti mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine; dr Andrej Oblomski, Institut arheologije Ruske akademije nauka i Stanko Trifunović, odgovorni sekretar Organizacionog komiteta.

Konferenciju će otvoriti gospodin Igor Mirović, predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Pored Muzeja Vojvodine u koorganizaciji Konferencije učestvuje još 6 uglednih evropskih institucija kulture i nauke – Muzej Državni Ermitaž, Sankt Peterburg; Centar za baltičku i skandinavsku arheologiju, Šlezvig; Institut arheologije Ruske akademije nauka, Moskva; Institut arheologije Češke akademije nauka, Prag; Lajbnic institut za istoriju i kulturu Istočne Evrope, Lajpcig; Narodni muzej, Beograd.

Prisustvo Konferenciji je slobodno, uz poštovanje epidemioloških mera.

Kompletan program Konferencije možete pogledati ovde.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja