Strma ravnica - Музеј Војводине

Strma ravnica

02.11.2021. | Izložbe

Na dan Muzeja Vojvodine, u utorak 26. oktobra 2021. godine u 19 sati, biće otvorena izložba Strma ravnica – Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine autora Bogdana Šekarića muzejskog savetnika i Dimitrija Mihajlovića kustosa-istoričara.

Kao rezultat terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine, izložba Strma ravnica predstaviće jedan vek staro materijalno i kulturno nasleđe kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima. Od odlikovanja, oružja, dokumenata, narodnih nošnji do poljoprivrednih radila, građe, alata, pokućstva i fotografija, Strma ravnica teži dočarati svakodnevne izazove u životu običnog čoveka, srpskog dobrovoljca koloniste, koji je za svoje zasluge u Prvom svetskom ratu kolonizovan na dobijenu zemlju u Banatu, Bačkoj, Baranji, Sremu i Slavoniji.

Izložbu će upotpuniti pet dokumentarnih filmova o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu, deportacije i logorisanja dobrovoljačkih porodica, rušenja spomenika Kralja Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovoljačkih naselja i pravljenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista.

Najveći broj izloženi predmeti vlasništvo je porodica potomaka srpskih ratnih dobrovoljaca. Uz njihovu pomoć, ali i uz pomoć recenzenata, stručnih saradnika, kolega, prijatelja i ostalih ljudi dobre volje, izložba Strma ravnica po prvi put će javnosti predstaviti nasleđe srpskih dobrovoljaca kolonista sačuvano i otrgnuto od zaborava naporima njihovih potomaka.

 

Dokumentarni filmovi

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar