Barč (1941-2018) - Музеј Војводине

Barč (1941-2018)

30.07.2018. | Vesti

Delegacija Muzeja Vojvodine (dr Drago Njegovan, direktor, dr Aleksandar Horvat, kustos i Zoran Glumac, tehničar) posetila je 28.VII.2018. grad Barč u Mađarskoj, u kome je na obali Drave bio logor za Srbe internirce iz Bačke od 14. juna do 1. decembra 1941. godine. U ovaj logor su internirani stanovnici kolonističkih naselja Aleksa Šantić, Rastina, Bajmočka Rata i Mišićevo, kao i nekih drugih iz severozapadne Bačke, pošto prvi plan mađarskih okupatora nije uspeo – da se proteraju iz tzv. Delvideka svi doseljenici posle 31. oktobra 1918, kao i još 150.000 drugih Srba, starosedelaca, a na njihova naselja dovedu Mađari iz Bukovine i drugih krajeva, koji bi Bačku učinili mađarskom teritorijom u etničkom pogledu. Iako logor u Barču nije bio logor istrebljenja, u njemu je umrlo 65 Srba, muškaraca, žena i dece, zbog nehumanih uslova života.

Potomci žrtava i njihovi prijatelji 2014. godine uspeli su da na upravnoj zgradi bivšeg logora postave spomen ploču, koja svedoči o postojanju logora, a 2017. da na groblju u Barču podignu spomen-ploču sa imenima svih postradalih.

Ovom činu je prethodilo molepstvije vladike Budimskog i Temišvarskog Lukijana (Pantelića), uz sasluženje više sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj. Ceo događaj je pratila redakcija Srpskog ekrata Mađarske državne televizije. U izjavi za ovu televiziju dr Njegovan je istakao da je pitanje logorisanja Srba iz Bačke u Barču razjašnjeno u knjigama Zvonimira Golubovića (Šarvarska golgota, MS, Novi Sad, 1993), dr Danila Uroševića (Srbi u logorima Mađarske 1941-1945) i sopstvenom izdanju elaborata Pokrajinske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini (Logori). Suština današnjeg okupljanja je otkrivanja spomen-ploče, sećanje na konkretne žrtve ovog logorisanja.

Pored posete Muzeju Drave u Barču, delegacija je u Baranji obišla više spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar