Bekstvo iz Muzeja: mitološka avantura - Музеј Војводине

Bekstvo iz Muzeja: mitološka avantura

31.03.2022. | Radionice i igraonice

Muzej Vojvodine i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ – programski luk „Budućnost Evrope“ predstavljaju projekat „Bekstvo iz Muzeja: mitološka avantura“

Kroz bogatstvo jezika, komunikacije i narodnog stvaralaštva, mitološka avantura Muzeja Vojvodine ima za cilj da ukaže na difuziju kulturnih elemenata koji su jedinstveni za celu Evropu. Bekstvo iz muzeja: mitološka avantura jedinstvena i inovativna logička igra namenjena deci uzrasta od devet do petnaest godina, ali i svima koji žele da se igraju i upoznaju Vilu, Biserka, Brku, Bogišu i mnoge druge mitološke likove iz srpske mitologije. Kreirana je na osnovu priča i predmeta iz prošlosti, prikazanih na etnološkom delu stalne postavke Muzeja Vojvodine, a osmislili su je stručnjaci iz oblasti etnologije, pedagogije, konzervacije i infromacionih tehnologija.

Mitolška avantura je nastala sa idejom da se muzej učini mestom za igru kroz koju će se ostvariti jedna od glavnih njegovih funkcija: edukacija i širenje znanja. Na ovaj način Muzej Vojvodine se prilagođava potrebama savremene publike, nudeći zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo. U igrama se koriste različiti rekviziti, nenametljivo uklopljeni u muzejsku postavku, koji su neophodni za rešavanje zadataka, kao i aplikacija za mobilne uređaje i ekrane na dodir (sa video i audio zapisima), specijalno programiranim za potrebe igre. Na inovativan način, igra odgovara na pitanja važnosti očuvanja materijalne i nematerijalne kulture svih naroda koji su ostavili trag na teritoriji današnje Vojvodine i ističe mit kao univerzalni simbol iz kojeg su se razvile najlešpe bajke sveta.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar