Biblioteka Miloja Vasića - Музеј Војводине

Biblioteka Miloja Vasića

12.05.2020. | Budi odgovoran prema duhu i telu

 

Među mnogobrojnim pokretnim kulturnim dobrima koje čuva Muzej Vojvodine nalazi se i lična biblioteka poznatog srpskog arheologa – prof. dr Miloja Vasića.

Miloje Vasić (Veliko Gradište, 3. septembar 1869 – Beograd, 4. novembar 1956) znamenita je ličnost srpske nauke i kulture. Njegovo ime se, pre svega, vezuje za praistorijsko nalazište Vinča, na kojem je 1908. godine započeo prva metodološki utemeljena arheološka iskopavanja u Srbiji i „svetu podario otkriće“ jednog od najznačajnijih neolitskih nalazišta u Evropi. Miloje Vasić zaslužan je za razvoj svih arheoloških institucija u Srbiji i smatra se tvorcem naše arheološke nauke. Osim u Vinči, Vasić je arheološka istraživanja vršio i na drugim lokalitetima u Srbiji – Pinkumu, Viminacijumu, Jablanici, Žutom brdu i dr. Njegova bibliografija je obimna, a posebno značajno je delo „Preistoriska Vinča“. Vasić je bio upravnik Narodnog muzeja u Beogradu, profesor na Velikoj školi i Filozofskom fakultetu u Beogradu, urednik Starinara i član Srpske kraljevske akademije. Za svoja dela odlikovan je Ordenom Sv. Save 4. stepena (1904) i Ordenom Sv. Save 3. stepena (1924).

Biblioteku prof. dr Miloja Vasića Muzej Vojvodine otkupio je 1957. godine. Otkup te biblioteke predstavljao je veliki uspeh za Muzej, kako zbog značaja njenog vlasnika tako i zbog naučne vrednosti samog fonda. Stoga joj je i posvećena posebna pažnja: dobila je zasebnu inventarnu knjigu, svoj interni abecedni katalog i zaseban smeštaj.

Biblioteka prof. dr Miloja Vasića sadrži 2.153 publikacije. Njenu okosnicu čini literatura vezana za praistorijsku arheologiju, antiku i istoriju umetnosti. Mnogobrojni separati, od kojih se veliki deo odnosi na područje srednjeg Podunavlja u praistoriji, predstavljaju dragoceni materijal za proučavanje daleke prošlosti Vojvodine. U biblioteci se nalazi i veliki broj separata iz stručne literature Mađarske, Rumunije i Bugarske koji se više ne mogu nabaviti. Veoma važan deo ovog fonda čine časopisi: Starinar, Dolgozatok, Dacia, The museums journal, The British Museum Quaterly, Jahresbericht des Archaeologischen Instituts des deutschen Reiches, Man… U Vasićevoj biblioteci mesto su našla i dela svetski poznatih arheologa i istoričara umetnosti (Nilsa Aberga, Tompa Ferenca, M. Rostovceva, J. Overbeka, J. Strigovskog i dr.). Brojni su i separati, tj. članci samog dr Vasića.

Branka Poljak, bibliotekarka

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar