Boca strpljenja - Музеј Војводине

Boca strpljenja

17.04.2020. | Ostani kod kuće i nauči nešto novo

U etnološkoj zbirci za društveni život i duhovnu kulturu se nalaze četiri staklene boce u čijoj unutrašnjosti su izrađene figuralne predstave sa hrišćanskom tematikom. Ovakve boce su poznate pod nazivom “boce strpljenja” i bile su veoma popularne u Srednjoj Evropi u 18. veku kao ukrasi u kući. Slične njima su boce koje su pravljene na Zapadu, ali su one obično položene na bok i najčešće imaju figuru broda u unutrašnjosti.

Boce strpljenja su izrađivane tako što su drveni delovi kompozicije, sa pojedinim delovima od drugih materijala, pažljivo umetani i sastavljani kroz grlić boce. Figure su mogle da budu postavljene u jednom, dva ili više nivoa. Pored predstava Hristovog stradanja, koje su bile najčešće, postojale su i boce sa prikazima rudarenja, koje ukazuju na prostore odakle ovi predmeti potiču.

Jedna od boca strpljenja u zbirci Muzeja Vojvodine (inv. br. 2204) sastoji se od dva nivoa, pri čemu je u donjem predstava Hristovog raspeća, dok je u gornjem figura koja predstavlja oltar i ljudske figure pri molitvi. Boca je čuvana u kući, u Temerinu kao ukras, a kupljena je kao uspomena sa Tekija u Petrovaradinu. Iako nam mesto njene izrade nije poznato, po detaljima na figurama možemo da zaključimo da je to širi prostor centralne Evrope.

Tatjana Bugarski, viši kustosetnolog

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar