Božićni koncert u Muzeju Vojvodine

20.12.2016. | Događaji

U utorak, 20. decembra u 19 sati, Dunavska 35, održaće se Božićni koncert u Muzeju Vojvodine.

Na koncertu će nastupati:

  • Mešoviti hor slovačkog kulturnog centra „Pavel Jozef Šafarik“
  • Kamerni hor „Viliam Figuš Bistri“
  • Kamerni hor „Zvony“
  • Muzički bend „Hermon“

MEŠOVITI HOR SLOVAČKOG KULTURNOG CENTRA “PAVEL JOZEF ŠAFARIK”

Stariji mešoviti pevački hor osnovan je 1998. godine. Broji oko 20 članova. Na njihovom  repertoaru se nalaze kako  duhovne tako i  patriotske pesme, kao i narodne, ali i pesme prilagođene za horsko pevanje. Mešoviti hor SKC-a “P.J. Šafarik” je ujedno i crkveni hor slovačke evangeličke crkvene zajednice u Novom Sadu. U toku svog postojanja ovaj hor je objavio CD sa narodnim pesama, ali i tri CD-a sa duhovnim pesmama. Ovaj hor je nastupao i posetio mnogobrojne crkvene opštine i organizacije, učestvovao je na raznim koncertima ekumenskog karaktera kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu. Umetnički rukovodilac mešovitog pevačkog hora je Ana Crveni.

KAMERNI HOR „VILIAM FIGUŠ BISTRI“

Hor je osnovan 2013. godine, prvo kao muška pevačka grupa u okviru doma kulture „Mihail Babinka“ u Padini, a kasnije se formirao kamerni hor koji je trenutno aktivan pored Matice slovačke u Padini. Od 2015. godine, hor je mešovitog sastava. Hor nosi ime slovačkog kompozitora Vilijama Figuša Bistrija. Repertoar hora čine kompozicije duhovne, svetovne, sving, kao i obrade slovačkih i srpskih narodnih pesama. Vođa i dirigent hora od 2016. godine je Anita Petrak.

KAMERNI HOR „ZVONY“

Kamerni hor „ZVONY“ u svom sastavu broji tridesetak aktivnih članova. Osnovan je  maja 1993. godine, inicijativom njenog dirigenta dr Suđi Juraja – prof. muz. kulture i solfeđa. Hor može da se pohvali sa veoma intenzivnim koncertnim životom  po mestima cele Vojvodine, kako u gradovima tako i u manjim sredinama.  Veoma su uspešna gostovanja ovog hora u inostranstvu gde je puno puta dostojno predstavljao našu sredinu širom Slovačke, a gostovao je i u Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Republici Srpskoj kao i u Sloveniji. Posebno mesto u uspehu  Kamernog hora „ZVONY“ zauzimaju bronzane, srebrne i zlatne medalje i odličja na domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima. Repertoar Kamernog hora „ZVONY“ je širok i raznolik: Četvoro glasne horske kompozicije sa instrumentalnom pratnjom, ali i a akapela,  duhovna i svetovna muzika. Na repertoaru hora su  autori domaće horske muzike ali i horska literatura stranih kompozitora. Žanr kompozicija je veoma širok, tako da se izvođenje prilagođava  datoj kompoziciji. U svom dosadašnjem uspešnom delovanju, hor je ostvario 543 koncertna nastupa.

MUZIČKI BEND „HERMON“

Muzički bend „Hermon“ je osnovan 2006. godine, s ciljem da kroz pesme prenesu poruku jevanđelja Isusa Hrista. Bend je dobio ime „Hermon“ po planini koja je opisana kao planina sa koje rosa silazi na brda i osvežava celu okolinu.

{gallery}fotogalerija/bozicni_koncert2016{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar