Budite deo izložbe - Музеј Војводине

Budite deo izložbe

09.06.2021. | Radionice i igraonice, Vesti

NAPRAVIMO HERBARIJUM – SPOMENAR ZA BILjKE

 

Draga deco, da li ste znali da čuvena Karlovačka gimnazija ima biblioteku u kojoj se čuva veliki broj starih i retkih knjiga? Među njima je i knjiga ilustrovana fantastičnim akvarelima biljaka, koja se zove Opisi i slike retkih biljaka Mađarske, za koju se tvrdi da je po lepoti nijedna botanička enciklopedije još nije nadmašila, iako je napisana još pre 200 godina.

Na izložbi u Muzeju Vojvodine možete da je vidite i sami se uverite koliko je lepa.

A, zamislite! Autora ove knjige je nadahnuo upravo jedan od direktora Karlovačke gimnazije, Andrej Volni, koji je napravio čuveni školski herbarijum. Volnijev herbarijum je i danas jedna od najdragocenijih knjiga u ovoj bogatoj školskoj biblioteci.

Da li ste i vi nekada, kao Andrej Volni, poželeli da zauvek sačuvate neku lepu biljku koju ste ugledali dok ste šetali šumom, livadom i brali cveće za mame, tetke, bake… Da li ste se zapitali kako se zove, da li se koristi za nešto…?

Hajde da istražujemo! Da zajedno napravimo poseban Muzejski herbarijum.

Pronađite biljku koja vas svojim izgledom inspiriše. Pripremite je za naš zajednički herbarijum na papiru A4 formata. Pored biljke napišite njeno ime, gde ste je ubrali i šta ste interesantno o njoj otkrili. Naravno, napišite i svoje ime i godine. Zatim, na drugom listu A4 formata napišite ili nacrtajte rad nadahnuti potragom za biljkom.

Vašu stranicu herbarijuma i likovni/literarni rad donesite u Muzej Vojvodine, u Odeljenje za pedagoški rad, svakog dana, osim ponedeljka, od 10 do 18 sati i postanite deo muzejske izložbe.

Akcija traje do 15. avgusta.

 

UPUTSTVO ZA PRAVLjENjE HERBARIJUMA

 

Potrebno je da u prirodi pronađete jednu biljku, izvadite sa korenom, stavite između stranica novinske hartije i ostavite 15 dana da se osuši. Novine u kojima se suši biljka pritisnite debljom knjigom da se biljka „ispegla“. Osušenu biljku selotejp trakom zalepite na papir A4 formata i napišite navedene podatke.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar