Dani evropske baštine u Muzeju Vojvodine 2023.

14.09.2023. | Događaji, Radionice i igraonice

 

Dani evropske baštine ove godine biće obeleženi temom „Živo nasleđe“, koja se odnosi na prakse, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste. Raznovrsne veštine, zanati i profesije nam omogućavaju da očuvamo i sačuvamo naše nasleđe na mnogo načina.Tokom obeležavanja Dana evropske baštine u Muzeju Vojvodine družite se sa kustosima pedagozima! Od 15. do 30. septembra, za najavljene školske posete, pripremili smo dve zanimljive radionice.

 

BILO JEDNOM NA SOKAKU DEČIJE GRAJE I IGRE NA DOHVATU!
Sasvim smo sigurni da dečije igre postoje koliko i čovek. Mnogi tragovi tih igara čuvaju se u našim muzejskim zbirkama. U tradicionalnom nasleđu ostale su zabeležene mnoge igre kojima su se nekada zanimala deca. Da li ste čuli za neke od njih? Da li znate kako se igra Kolariću paniću, Ledene kraljice, Lopova i žandara, Između dve vatre, Ćorave bake… Hajde da se podsetimo, hajde da se zajedno igramo kao i deca nekada, složno, sa osmehom na licu i telom u pokretu. Hajde da zajedno vratimo dečiju graju na naše ulice i dvorišta.

Uzrast:
Učenici I i II razreda osnovne škole

Vreme održavanja:
Po dogovoru i najavi na elektronsku adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Mesto održavanja:
Muzej Vojvodine, Dunavska 35, Novi Sad

Cena:
Od 15 do 30. septembra besplatno.

 

VEZEŠ TI, VEZEM JA, TO JE NAŠA BAŠTINA
Zavirimo u ormane naših baka, istražimo na izložbi primere ručnog rada – heklanja, štrikanja, tkanja, veza…Možete li zamisliti koliko je strpljenja, upornosti, veštine i truda trebalo da se naprave svi ti radovi od tekstila koji su krasila kuće naših predaka, a krase i naše kuće danas? Platno, konac, igla i vreme…bod po bod, slažu se boje, nastaju motivi i čitave priče… Da li je lako koncem i iglom šarati uveri se zajedno sa nama i sačuvaj od zaborava ovu tehniku ručnog rada…

Uzrast:
Učenici III i IV razreda osnovne škole

Vreme održavanja:
Po dogovoru i najavi na elektronsku adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs

Mesto održavanja:
Muzej Vojvodine, Dunavska 35, Novi Sad

Cena:
Od 15 do 30. septembra besplatno.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar