Muzej Vojvodine ugostio veslače rimskog ratnog broda Danuvina Alacris - Музеј Војводине

Muzej Vojvodine ugostio veslače rimskog ratnog broda Danuvina Alacris

13.09.2022. | Vesti

Muzej Vojvodine ugostio je veslače rimskog ratnog broda Danuvina Alacris, koji je u sklopu međunarodnog projekata Living Daniube limes posetio Novi Sad.

Prilikom posete Muzeju učesnici projekta imali su priliku da posete antički deo stalne postavke Muzeja i aktuelnu izložbu San neolitske noći, a potom da uživaju u poslasticama starorimske kuhinje.

Poslastice je pripremila arheolog Ildiko Medović, a recepturu je osmislila na osnovu arheobotaničkih nalaza Aleksandra Medovića, arheobotaničara.

Na trpezi su se našle urme sa bademom i biberom, smokve sa orasima i đumbirom i tradicionalni libum po receptu konzula Kata. Sve to posetioci su zalili vinom sa Fruške gore koje svoju tradiciju neguje još od antičkih vremena.

Novosađani su se sa učesnicima ovog projekta mogli družiti na pristaništu veslačkog kluba Danubius gde su mogli da se odenu u rimske toge, da se slikaju na brodu Danuvina Alacris, ali i da zarone u virtualnu realnost kroz mobilne aplikacije Muzeja Vojvodine.

Ova plovidbena avantura je deo transnacionalnog projekta Living Daniube limes (Živi dunavski limes) koji finansira EU, a uključuje partnere iz 10 podunavskih zemalja, među kijima je 19 univerziteta i državnih i privatnih preduzeća, kao i 27 pridruženih strateških partnera, a među njima je i Muzej Vojvodine.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar