Ovog leta pripremili smo mnogo programa za decu i poveli ih u avanturu istraživanja, razmišljanja, posmatranja, maštanja, igre i stvaranja.

Saznali smo šta nas uče basne, odgonetali pitalice, zagonetke, brzalice; družili se sa Dositejem i čika Jovom Zmajem, učili Zmajeve pesmice bez kojih se ne odrasta, maštali kako je to biti glumac, šta je pozorišna umetnost, pravili scene i kostime za junake bajki pa i svoja pozorišta. Istraživali gde to arheolog traži zakopano blago, vodili ih na ’’arheološko nalazište’’, vajali kao praistorijski ljudi.

Hrabre vojskovođe i vojnike iz I svetskog rata probudili su nam ljubav prema otadžbini, zato smo pravili ordenja, diveći se njihovoj hrabrosti, a onda smo posetili prve škole, videli prve udžbenike i školske torbe, pričali o disciplini i kažnjavanju, ali nismo morali to primenjivati.

Nismo odoleli izazovu da naučimo kako su se nekad u Vojvodini pravile kuće, nastambe. Na krilima mašte posetili smo praistorijske zemunice, sojenice, rimske raskošne vile, dvorce i vojvođanske kuće, oblačili i ukrašavali nošnje naroda Vojvodine. A kakvim smo se igračkama nekad igrali…i to smo saznali praveći igračke koje bismo mogli postaviti i u najlepši izlog jedne vojvođanske ulice kojom smo se radosno prošetali.

Pogledajte kako smo se družili i uživali…

Accessibility Toolbar