Dušan Dodić - Ratni dnevnik 1918-1919. - Музеј Војводине

Dušan Dodić – Ratni dnevnik 1918-1919.

24.05.2019. | Događaji

U petak, 24. maja 2019. godine, u 12 sati, održaće se promocija knjige „Ratni dnevnik 1918-1919“. Knjigu su priredili Jelena Vukčević i Duško Grbović.

Na promociji će se prisutnima obratiti: Dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Mr Dejan Tanić, arhivski savetnik, v. d. direktora Istorijskog arhiva Srednje Pomoravlje, Jagodina, Duško Grbović, muzejski savetnik, Zavičajni muzej Jagodina, jedan od priređivača i Zoran Veljanović, kustos istoričar, arhivski savetnik, zamenik direktora Muzeja Vojvodine.

O generalu Dušanu Dodiću, junaku Velikog rata, do sada nije napisano naučno delo koje bi se bliže bavilo njegovom ličnošću, vojnom karijerom i postignutim uspehom za vreme Prvog svetskog rata i u proboju Solunskog fronta. O njemu se pisalo sporadično, usput, u kontekstu događaja o Prvom svetskom ratu, kada se pisalo o oslobođenju pojedinih gradova Srbije i u knjigama koje se bave Prvim svetskim ratom ili znamenitim ličnostima trsteničkog odnosno kruševačkog kraja.

Knjiga „Dušan Dodić, Ratni dnevnik 1918-1919“, koja je pred čitaocem, priređivača Jelene Vukčević, istoričara, kustosa i Duška Grbovića, istoričara, muzejskog savetnika, je plod međuinstitucionalne saradnje Narodnog univerziteta Trstenik i Zavičajnog muzeja u Jagodini. Navedena knjiga, izložba po nazivom „General Dušan Dodić – junak Velikog rata“ i katalog izložbe publikovani su u okviru projekta „Vek velikog rata 1918-2018“ koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Predmet koji je u centru pažnje ove knjige je ratni dnevnik Dušana Dodića, koji se nalazi u Zavičajnom muzeju u Jagodini. U Muzej je dospeo 1982. godine. Poklonodavac je bio Ratoljub Dodić, sin pisca dnevnika. Dnevnik je 2003. godine publikovala Ljubica Zdravković, tada, istoričar Zavičajnog muzeja u časopisu „Koreni“ kojeg izdaje Istorijski arhiv u Jagodini.

Dnevnik obuhvata period od 27. 8. (9. 9.) 1918. do 23. 6. 1919. godine. Prikazane su aktivnosti jedinice kojom je komandovao Dušan Dodić tj. Konjičkog divizionona peške (Dopunskog diviziona) Konjičke divizije. Obuhvaćenje su dejstva tokom borbi za proboj Solunskog fronta, operacije u Makedoniji, Srbiji, Banatu. Zabeležena su mesta kroz koja je prošla, bila u njima  ili ih oslobodila jedinica Dušana Dodića: Kavadarce, Štip, Kočane, Carevo Selo (Delčevo), Vranje, Niš, Aleksinac, Varvarin, Jagodina, Bagrdan, Lapovo, Velika Plana, Smederevo, Bela Crkva, Vršac, Temišvar.

Tekst dnevnika je dat uz neophodan kritički aparat. Obogaćen je biografijom Dušana Dodića i delom o njemu iz pera njegovog jedinog unuka – Veljka Milutinovića. Pored teksta dnevnika date su i snimljeni svi listovi dnevnika. Završni deo knjige čine: spisak izvora i literature, rodoslovna tablica porodice Dodić (grana Miloša Dodića) i prilozi (snimci diploma, fotografija, isečaka iz novina, predmeta, dopisnice, pisma, umetničke slike).

Ratni dnevnik Dušana Dodića predstavlja značajan izvor za pročavanje događaja 1918-1919. godine. Svojim sadržajem pruža nam sliku o proboju Solunskog fronta, oslobođenju Srbije i operacija u Banatu iz ugla neposrednog učesnika upotpunjujući na taj način mozaik o tom značajnom periodu srpske istorije.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar