Dvoglavi idol sa Gomolave na ulazu u Paviljon Srbija (EXPO 2020 DUBAI) - Музеј Војводине

Dvoglavi idol sa Gomolave na ulazu u Paviljon Srbija (EXPO 2020 DUBAI)

04.10.2021. | Vesti

Na Svetskoj izložbi u Dubaiju, koja je otvorena 1. oktobra 2021. i traje do 31. marta 2022. godine, u sklopu Paviljona Srbija nalazi se kolosalna replika Dvoglavog idola, koju je izradio novosadski umetnik Aleksandar Bunčić. Impozantna skulptura rezultat je saradnje ovog talentovanog vajara i Muzeja Vojvodine kao ustanove koja, između ostalog, čuva značajne predmete vinčanske kulture.
Dvoglava figurina, izložena na Stalnoj postavci Muzeja Vojvodine autentičan je muzejski predmet. Pronađena je na lokalitetu Gomolava u Hrtkovcima prilikom sistematsko-zaštitnog iskopavanja 1965. godine. Izrađena je od keramike, a po svom izgledu, ova figurina sa dve glave, jednim trupom i dve ruke na bokovima, jedinstvena je po svom izgledu.
Kroz zadatu temu Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost Paviljon Republike Srbije proslavlja 7.000 godina kreativnosti i inovacija na ovim prostorima. Izložbenom postavkom na Paviljonu autorski tim nastoji da savremenu Srbiju predstavi kao naslednika neolitske vinčanske kulture, inovativne u mnogim segmentima, i zemlju koju i danas krase kreativne ideje brojnih talentovanih i inventivnih pojedinaca, kompanija i organizacija.
Autor kolosalne skuplture, za koju je inspiraciju potražio na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine i u razgovorima sa direktorkom Muzeja, arheološkinjom Tijanom Stanković Pešterac, Aleksandar Bunčić, diplomirao je vajarstvo i masterirao crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Realizovao je brojne samostalne i kolektivne izložbe, dobitnik je devet nagrada, a danas je i docent na Katedri za vajanje na istoj akademiji gde se i školovao.
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja