E-muzej - platforma za razmenu kulturno-obrazovnih sadržaja - Музеј Војводине

E-muzej – platforma za razmenu kulturno-obrazovnih sadržaja

01.06.2021. | O Muzeju

Predstavljamo vam platformu „eMuzej“

 

Platforma eMuzej stvorena je 2020. godine sa ciljem da se muzeji predstave kao mesta za učenje, što i jeste jedna od njihovih osnovnih funkcija. Muzejske priče o predmetima usklađene su sa nastavnim jedinicama od 2. do 5. razreda osnovne škole, a osmišljene su od strane timova koje su činili kustosi, kustosi-pedagozi, IT stručnjaci i učitelji. U ovom trenutku platforma sadrži ujednačene multimedijalne materijale iz četiri muzeja iz Republike Srbije: Muzeja Vojvodine, Zavičajnog muzeja Knjaževac, Narodnog muzeja Leskovac, Narodnog muzeja Kikinda. Na implementaciji i pripremi sadržaja platforme trenutno takođe rade i Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej Zrenjanin.

Platforma eMuzej nastala je kao rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i kompanije Leste iz Beograda.

Velosiped – eMuzej

 Predstavljamo vam nastavnu jedinicu kreiranu za platformu eMuzej, a koja je namenjena 2. razredu osnovne škole, u okviru nastavne teme Saobraćaj. Pogledajte video u kojem će vam naše Petra Vulikić i kustos-pedagog Slađana Velendečić ispričati šta je to velosiped i kada je nastao.

Zlatni šlemovi iz Muzeja Vojvodine

Predstavljamo vam nastavnu jedinicu kreiranu za platformu eMuzej, namenjenu 5. razredu osnovne škole, u okviru nastavne teme Rimsko doba. Pogledajte video u kojem će vam Tijana Stanković Pešterac, kustos-arheolog i direktor Muzeja Vojvodine, zajedno sa Petrom ispričati priču o zlatnim šlemovima – najvrednijim eksponatima kojima naš muzej raspolaže i o kojima se stara.

Arsenije III Čarnojević

Danas vam predstavljamo nastavnu jedinicu kreiranu za platformu eMuzej, namenjenu 4. razredu osnovne škole, u okviru nastavne teme Život pod Turcima. Ovaj put će vam kustos Lidija Mustedanagić, zajedno sa Petrom, ispričati priču o patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću, duhovnom i svetovnom vođi srpskog naroda u jednom od najtežih perioda u našoj istoriji.

Plesni redovi

Na današnjem času pogledajte nastavnu jedinicu kreiranu za platformu eMuzej, namenjenu 3. razredu osnovne škole, u okviru nastavne teme Život nekad i sad. Danas će vam kustos Lidija Mustedanagić, zajedno sa Petrom, ispričati priču o balovima i naučiti vas šta su to bili plesni redovi.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar