Gostovanje izložbe Strma ravnica u Trebinju - Музеј Војводине

Gostovanje izložbe Strma ravnica u Trebinju

11.10.2022. | Izložbe

U Muzeju Hercegovine u Trebinju, u četvrtak, 13. oktobra 2022. godine, svečano će biti otvorena gostujuća izložba Muzeja Vojvodine pod nazivom Strma ravnica – sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine autora Bogdana Šekarića muzejskog savetnika i Dimitrija Mihajlovića kustosa-istoričara.

Kao pobednici u Prvom svetskom ratu, srpski dobrovoljci su se kolonizovali 20-tih godina 20. veka na dobijenu zemlju u Vojvodini. Izloženi predmeti na postavci deo su ličnih inventara, zbirki, pokućstava i radionica porodica potomaka dobrovoljaca Velikog rata koji su u Vojvodinu došli iz različitih, a po najviše dinarskih krajeva poput Hercegovine, Bosne, Crne Gore, Like, Banije, Korduna i Dalmacije. Tom prilikom, formiramo je 91 mesto u kojem su dobrovoljačke porodice započele nov život.

Pored mnogobrojnih izazova sa kojima su se kolonisti susretali tokom jednog veka svog života u ravnici, njihovi potomci nastavljaju da baštine i čuvaju sećanje na svoje pretke, o čemu svedoči i ova izložba nastala u sklopu jubileja obeležavanja stogodišnjice kolonizacije Vojvodine.

Izložba će biti otvorena do 2. novembra 2022. godine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar