Grmaševi otisci kao vizuelna poezija - Музеј Војводине

Grmaševi otisci kao vizuelna poezija

06.06.2020. | Budi odgovoran prema duhu i telu

Zbirka savremene umetnosti  Muzeja Vojvodine formirana je 1994. godine i danas broji 1273 umetnička dela grupisana u nekoliko celina. Najbrojniju celinu ove zbirke čine dela nastala na Likovnoj koloniji Muzeja Vojvodine, koja se organizuje u Dvorcu u Kulpinu, depandansu Muzeja Vojvodine.

Na Grafičkoj koloniji iz 2013. godine učestvovalo je 11 umetnika, od kojih je jedan od tada mlađih učesnika, nažalost danas pokojni. U pitanju je veličina kako u srpskoj, tako i italijanskoj grafici – Zoran Grmaš. Radovi koje je ovaj talentovani grafičar poklonio Muzeju Vojvodine predstavljaju varijacije na temu otiska prsta. Tako, iako tematski istovetni, ovi radovi po rasponu različitih postupaka rada i metoda štampanja otkrivaju iskusnu ruku majstora grafičkog zanata, bilo da je u pitanju tehnika kolografije, suve igle ili akvatinte.

Grmaš je eksperimentisao kolografijom, složenim grafičkim metodom, po kvalitetu srodnom klasičnim tehnikama duboke štampe. Na kartonskoj ploči-matrici, umetnik je aplicirao različite materijale (papir, tekstil, pesak) sa kojima je oblikovao kolažnu, apstaktnu i reljefnu kompoziciju i na taj način samu matricu uključio u grafički otisak. Jedinstvene linije otiska prstiju presecaju razne druge nasumične crte i crtice. Sve je na ovim grafikama lako, lepršavo i spontano, ali samo zato što je u pitanju umetnik koji je toliko superioran u svom grafičkom umeću da se i slučaj dešava namerno. Grmaševe kolografije su specifične po apstraktnoj zrnastoj teksturi, koja asocira na pesak. Budući da je boja koju najčešće koristi utramarin plava, u meni ova serija radova budi nostalgiju za peščanim plažama, mirisom borova i plavetnilom Jadrana.

Nakon kolonije, Grmaš je Muzeju Vojvodine pokolonio radove koji su nastali poslednjih godina, i na kojima je predstavljen uvećan otisak prsta, kao znak koliko smo neponovljivi. Pored pitanja o sopstvenom identitetu, Grmaševi radovi nose izrazitu poetičnost, kao i duboko lirsko osećanje sete i zapitanosti nad svetom pred kojim se ovaj veliki grafičar često povlačio u sebe.

Dragana Garić Jovičić, kustoskinja istoričarka umetnosti

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar