Henri Mur – grafičar - Muzej Vojvodine

Henri Mur – grafičar

07. 11. 2014. | Izložbe

U petak, 7. novembra 2014. godine u 19 sati otvara se izložba jednog od najvećih britanskih umetnika 20. veka – Henrija Mura.

British Council, Narodni muzej u Beogradu, Muzej Vojvodine i Banca Intesa najavljuju izložbu jednog od najvećih britanskih umetnika XX veka – Henrija Mura koja će u Narodnom muzeju biti realizovana od 11. septembra do 31. oktobra, a u Muzeju Vojvodine od 7. do 30. novembra 2014. Gostovanje ove izložbe u Srbiji podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Britanska ambasada u Beogradu.

Gotovo 60 godina nakon prve beogradske izložbe Henrija Mura koja je ostavila značajan trag na našoj umetničkoj sceni, publika će imati prilike da se upozna sa manje poznatim, ali integralnim delom njegovog stvaralaštva – Murovim grafikama.

Umetnička dela predstavljena u okviru izložbe Henri Mur – grafičar pripadaju posebnoj kolekciji Muzeja bez zidova British Council-a koju je sam umetnik 1984. godine obogatio donacijom za više od 200 izuzetnih radova.

Verujući da je dobar crtež osnova za svaku skulpturu, ovaj vid umetničkog izraza je za čuvenog skulptora bio podjednako važan kao i modelovanje, te je umetnikovu pažnju sa nesmanjenim intenzitetom okupirao čitavog života. Murovi radovi na papiru, bilo da su rađeni kao crtež ili nekom od grafičkih tehnika, najpre na litografskom kamenu ili bakarnoj ploči, bave se prirodnim formama, različitim aspektima poimanja ljudske figure, studijama životinja, skulptoralnih predstava u pejzažima i arhitektonskim celinama. Interesantan je podatak da je tokom života Mur izradio na stotine Ideja za skulpturu čiji naziv ukazuje na činjenicu da je reč o dvodimenzionalnim predlošcima za trodimenzionalne objekte. Međutim, poznavaoci Murovog stvaralašta ističu i to da je umetnik veoma često izrađivao trodimenzionalne modele u gipsu koji su potom postajali subjekt upravo njegovih crteža i grafika.

Izložba Henri Mur – grafičar predstaviće 80 grafika, 5 modela skulptura i jedan radni model, koji su nastajali u periodu od 1934. do 1984. godine, a kako bi se opus ovog izuzetnog umetnika što celovitije predstavio, posetioci izložbe imaće priliku da se upoznaju sa Murovim radom i kroz set fotografija samog umetnika i njegovog stvaralačkog procesa.

Predstavljajući stvaralaštvo Henrija Mura kroz jednu novu vizuru, Narodni muzej i Muzej Vojvodine će raznovrsnim pratećim programima, kroz stručna vođenja, predavanja, tribine, radionice za decu i odrasle približiti zainteresovanim posetiocima stvaralaštvo jednog od najmarkantnijih umetnika XX veka.

PRATEĆI PROGRAMI

Predavanja

12. novembar, 19 sati, Henri Mur – onaj vajar što pravi rupe!?, Dragana Garić, kustos istoričar umetnosti
Predavanje o životu i umetničkom radu Henrija Mura, jednog od najznačajnijih britanskih skulptora XX veka.

19. novembar, 19 sati, Henri Mur – grafičar, Aleksandra Stefanov, kustoskinja istoričarka umetnosti
Henri Mur (Kastldorf 1898 – Peri Grin, 1986) jedan je od najznačajnijih britanskih skulptora dvadesetog veka. Osim skulpturom, on se od 1931. godine neprekidno bavio grafikom i crtežom. Grafičke tehnike su ga interesovale kao polje istraživanja, pri čemu je posebno bio zainteresovan za pristup samom materijalu i neposredan rad u njemu. Zbog toga se grafička matrica pojavljuje kao ekvivalent kamenom ili drvenom bloku. Najveći broj Murova grafičkih radova izveden je u bakropisu, suvoj igli i akvatinti, kao i litografiji, a značajna su i istraživanja u tehnici kolografije. Njegovi radovi na papiru, bilo da su rađeni kao crtež ili nekom od grafičkih tehnika, najpre na litografskom kamenu ili bakarnoj ploči, bave se prirodnim formama, različitim aspektima poimanja ljudske figure, studijama životinja, skulptoralnih predstava u pejzažima i arhitektonskim celinama.

26. novembar, 19 sati, Ja sam vajar, Nikola Macura, vajar
Prezentacija rada vezano za princip, koncept kao i poziciji vajarskog dela u društvu. Pre svega govoriće se o interakciji u radu, kako odabrati motiv, adekvatan materijal. Uz obilje vizuelnih primera potencirala bi se interakcija sa publikom uz eventualno uključivanje iste u sam proces nastanka novog rada.

Stručno vođenje kustosa istoričara kroz izložbu „Henri Mur – grafičar”
13. novembar, 12 sati
20. novembar, 12 sati
27. novembar, 12 sati

Muzejske igraonice za decu od 5-10 godina
9. novembar, 11 sati, Ko je bio Henri Mur. Uz kratku prezentaciju, prilagođenu uzrastu dece biće predstavljena biografija Henrija Mura. Takođe će, kroz fotografije, biti predstavljen i njegov umetnički opus. Posle ovog teorijskog dela deca će u pratnji kustosa pedagoga posetiti izložbu Henri Mur – grafičar. Drugi deo radionice je praktičan i u toku njega deca će slikati u tehnici tempere ili pastela nadahnuta životom i radom Henrija Mura. Tema rada je ”Figura”

16. novembar, 11 sati, Kako nastaje skulptura
Uz kratku prezentaciju, prilagođenu uzrastu dece biće predstavljena biografija Henrija Mura. Takođe će, kroz fotografije, biti predstavljen i njegov umetnički opus s akcentom na skulptorska dela. U praktičnom delu deca će inspirisana delima umetnika vajati skulpture od gipsa, sapuna …

23. novembar, 11 sati, Crta, crta – crtež
Uz kratku prezentaciju, prilagođenu uzrastu dece biće predstavljena biografija Henrija Mura. Takođe će, kroz fotografije, biti predstavljen i njegov umetnički opus. U teorijskom dellu radionice deca će biti upoznata sa tehnikama likovnog izražavanja , posebno crtežom. Posle ovog teorijskog dela deca će u pratnji profesora vajarstva posetiti izložbu Henri Mur – grafičar.
U praktičnom delu deca će crtati na temu ”Moja skica za skulpturu”.

30. novembar , 11 sati, Mali grafičari
Uz kratku prezentaciju, prilagođenu uzrastu dece biće predstavljena biografija Henrija Mura. Takođe će, kroz fotografije, biti predstavljen i njegov umetnički opus. U teorijskom dellu radionice deca će biti predstavljena tehnika grafike
U praktičnom delu deca će izrađivati grafike, rezanjem krompira, balse ili korišćenjem valjka.

Otvaranje izložbe skulptura nastalih na 18. likovnoj koloniji Muzeja Vojvodine
Na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji učestvovalo je 4 skulptora koji su se okupili oko ideje „ Reciklaža kao skulptorska inspiracija“. Izložba radova skulptora Mirjane Blagojev, Nikole Macure, Darka Đorđevića i Aleksandra Bunčića biće otvorena 14. novembra u 19 sati.

Svakodnevno će biti emitovan film o Henriju Muru u holu ispred izložbene sale.

{gallery}fotogalerija/henrimur{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar