Humanitarni božićni koncert - Музеј Војводине

Humanitarni božićni koncert

05.01.2017. | Događaji

U četvrtak, 5. januara 2017. godine, u 19 sati, Dunavska 35, održaće se humanitarni božićni koncert u Muzeju Vojvodine. Nastupaće vokalni studio “Orfelin” sa dirigentom Tamarom Adamov Petijević.

Gosti koncerta će biti deca iz Akademije zabave i umetnosti O&M.

Na programu će biti: Pravoslavna duhovna muzika, srpske i ruske božićne narodne pesme.

Ulaznica je slatkiš za decu iz prihvatilišta „Sigurna dečija kuća“.

Vokalni studio i orkestar Orfelin, od svog osnivanja 2009. godine, priređuje uglavnom tematske muzičke projekte, promovišući trajne i uzvišene vrednosti umetničke muzike povezujući je sa velikim hrišćanskim praznicima, značajnim jubilejima ili istorijskim epohama, kao što će biti slučaj na božićnom koncertu u Muzeju Vojvodine. Veći deo ansambla čine članovi poznatog hora Sveti Stefan Dečanski, zatim studenti Muzičke akademije i odabrani đaci Muzičke škole Isidor Bajić. Studio u svom sastavu ima simfonijski orkestar, formiran od profesionalaca i studenata. Ansambl je do sada održao brojne koncerte barokne muzike, na kojima je izvodio kantate, oratorijume i pasije Baha, Hendla, Pergolezija, Mocarta itd. Posebno mesto u repertoaru Orfelin-a zauzima srpska muzika svih epoha. Inspiraciju za ime ansambl je dobio od renesansne ličnosti Zaharija Orfelina, jednog od najznačajnijih, ali i najneobičnijih srpskih stvaralaca. Svojim životom i delatnostima, koje uključuju čak dvadesetak zanimanja, on nam se ukazao kao izuzetna metafora naših ideja i ciljeva, a i kao ilustracija nas samih, modernih nomada i tragača u svetu u kome živimo.

Tamara Adamov Petijević se više od dve decenije bavi dirigovanjem, a danas vodi tri hora i dva orkestra, koji broje ukupno oko 300 izvođača, mahom mladih ljudi. Kao violinista dugo je bila aktivan član simfonijskih i kamernih orkestara, a potom i profesor tog instrumenta. Dobitnik je nekoliko visokih nacionalnih priznanja za pedagoški rad. Dirigovanje je usavršavala na kursevima širom Evrope, kroz rad sa svetski poznatim dirigentima, a sada je doktorant na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je laskavog priznanja “Best Conductor Performance” u Pragu 2006. Horovi koje vodi nagrađivani su na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima. Gostovala je u gotovo svim evropskim zemljama, Rusiji i Izraelu, objavila nekoliko notnih izdanja i 20 diskova, sa mnogim kompozicijama premijerno izvedenim i snimljenim. Intenzivno se bavi istraživanjem duhovne, horske i oratorijumske muzike. Bila je dirigent i predavač na Horskim radionicama u Čikagu (SAD), Torontu (Kanada) i Torinu (Italija), član žirija na nekoliko međunarodnih takmičenja i konkursa, kao i prva žena-dirigent i profesor u istoriji Karlovačke Bogoslovije od 18. veka.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar