Ingeborg Bahman: Zvezda nemačke posleratne književnosti - Музеј Војводине

Ingeborg Bahman: Zvezda nemačke posleratne književnosti

26.11.2022. | Događaji, Predavanja

U četvrtak, 8. decembra u 18 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) biće održano predavanje i promocija: Ingeborg Bahman: zvezda nemačke posleratne književnosti u organizaciji Srpsko-nemačkog društva Vandrovka.

Dr Nikolina Zobenica, profesor nemačke književnosti i prevoditeljka predstaviće život i delo ove značajne austrijske autorke, a prevodilac i izdavač Relja Dražić će govoriti o prevodilačko-izdavačkom iskustvu sa delima Ingeborg Bahman.

Austrijska spisateljica Ingeborg Bahman (Ingeborg Bachmann, 25. 6. 1926–17. 10. 2022) predstavlja veliko ime nemačke posleratne književnosti, dobitnica je brojnih priznanja, a po njoj je nazvana i jedna od najprestižnijih nagrada nemačkog govornog područja. Doktorka filozofije, pesnikinja, autorka radio-drama, pripovedaka, jednog romana, niza eseja i reportaža, bila je izuzetno cenjena kod svojih savremenika (Tomas Bernhard, Hajnrih Bel, Ginter Gras) i uticala na generacije književnica koje su stvarala posle nje – Elfrida Jelinek, Krista Volf i mnoge druge. Njene priče i pesme se već decenijama prevode na srpski jezik i nalaze svoje mesto u časopisima i antologijama, međutim, poslednjih godina je došlo do pojačane recepcije njenog stvaralaštva na našem području. Ponovo je objavljen njen roman Malina (1999, 2021, Kontrast izdavaštvo), prvi put radio-drame (2020, Futura publikacije), celokupna zbirka priča Trideseta godina (2021) i Simultano (2022, Futura publikacije), kao i jedina i najobimnija zbirka Bahmanine poezije (2022, Kontrast izdavaštvo).

 

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar