Inicijativa za osnivanje Muzejske medicinske zbirke – depadansa Muzeja Vojvodine

30.03.2017. | Vesti

Na inicijativu v. d. direktora Muzeja Vojvodine dr Drage Njegovana i direktora Pasterovog zavoda prof. dr Dušana Laloševića 29. marta 2017. godine održan je sastanak radi formiranja Muzejske medicinske zbirke – depandansa Muzeja Vojvodine.

Pasterov zavod jedna je od retkih zdravstvenih ustanova – zaštićenih spomenika kulture, koja u svojim prostorijama čuva originalni mobilijar, brojne fotografije, umetnička dela, medicinske instrumente i arhivsku građu koji svedoče o radu  i tradiciji ove centralne i referentne ustanove za profilaksu besnila, počev od njenog osnivanja 1921. godine.

Kao matična muzejska ustanova na području Vojvodine, Muzej Vojvodine pružiće stručnu i tehničku podršku u realizaciji ovog projekta, kako bi u najskorije vreme bio realizovan, a bogato kulturno nasleđe postalo dostupno javnosti.

Dogovoreno je da će u narednom periodu kod nadležnih institucija biti pokrenut postupak osnivanja Zbirke, izvršen popis predmeta i uvid u izložbeni prostor kojim raspolaže Pasterov zavod. Istovremeno će biti izvršeno i istraživanje u cilju evidentiranja i eventualnih pozajmica predmeta iz drugih srodnih ustanova za budući depandans, koji će svedočiti o bogatom zdravstvenom i medicinskom nasleđu Vojvodine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar