„Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“ - Музеј Војводине

„Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“

15.05.2019. | Izložbe

Izložba „Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka“, biće otvorena 15. maja 2019. godine, u 18 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35). Autorke izložbe su Ljubica Otić, muzejski savetnik, istoričar i Čarna Milinković, viši kustos, istoričar.

Izložba prikazuje istorijski razvoj gimnazija na prostoru Vojvodine, od druge polovine 19. veka (kada se pojavljuju prvi ispiti zrelosti u srpskim gimnazijama), do 60-ih godina 20. veka (kada počinje novi način i pristup proslave mature prepoznatljiv i današnjim đacima), a u pitanju su gimnazije koje su i danas aktuelne. Kroz rekonstrukciju učionice sa kraja 19. veka i početka 20. veka, istorijske zapise komisija sa polaganja ispita zrelosti, đačka svedočanstva i knjižice, školske izveštaje, sačuvane maturske tabloe, nastavna sredstva, udžbenike, odeću koja oslikava određeni vremenski period, aktuelnu muziku i fotografske ateljee, publici će biti približene društveno-političke i vaspitno-obrazovne okolnosti jednog vremena. Putem navedenih predmeta pokušali smo da definišemo i poziciju gimnazija u društvu koju su imale u davna minula vremena i kakvu imaju danas. Biti gimnazijalac i poneti epitet zrelog ima težinu koja nije vremenski ograničena i koja nam je omogućila da damo neke odgovore na uvek aktuelna i prisutna pitanja.

Deo izložbe posvećen je bivšim maturantima Pančevačke gimnazije (Generacija 107), koji i nakon četiri daecenije neguju svoja prijateljstva i poruka su mladima da gimnazijski dani mogu da traju još dugo, nakon položenog ispita zrelosti.

Na izložbi i u katalogu prikazan je bogat istorijski materijal koji se nalazi u zbirkama Muzeja Vojvodine, kao i predmeti koji su posuđeni iz ostalih muzeja i gimnazija na prostoru Vojvodine. Tokom istraživanja i same realizacije izložbe veliku pomoć su nam pružile brojne institucije u zemlji, kao i pojedinci, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar