Izložba „Kultura sećanja – ko ne pamti iznova proživljava“ posvećena je jednom od najtragičnijih događaja iz vremena 2. svetskog rata i jednom od najtežih masovnih zločina u Srbiji, masovnom streljanju talaca u Kraljevu 15-20. oktobra. U tom genocidnom zločinu neselektivne odmazde streljano je više od 2.000 žitelja Kraljeva i okolnih mesta. Do sada precizno utvrđeni pojedinačni spisak sadrži 2.194 imena, što još nije konačna cifra.

Kraljevačko streljanje bilo je, uz zločine u Mačvi i Kragujevcu, jedna u nizu masovnih neselektivnih odmazdi preduzetih od nemačkih okupatora uoči gušenja „Užičke republike“ krajem novembra.

Na izložbi su, pored panoa sa fotografijama vezanim za sam zločin, prikazani i spiskovi žrtava, prikupljani još tokom okupacije, kao i fotografije vezane za posleratna obeležavanja sećanja na taj događaj i njegove žrtve.

Poseban deo izložbe je izbor od 50 slika iz fonda Umetničkog odeljenja narodnog muzeja u Karljevu, koje su decenijama stvarali najeminentniji jugoslovenski likovni umetnici, inspirisani kraljevačkom tragedijom.

Autorke izlobe su istoričarka Silvija Krejaković, muzejski savetnik, i istoričarka umetnosti Suzana Novčić, muzejski savetnik.

Izložba će u prostorijama Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 biti otvorena do 22. oktobra.

Accessibility Toolbar