Izložba Muzeja Vojvodine gostuje u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada - Музеј Војводине

Izložba Muzeja Vojvodine gostuje u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada

07.11.2022. | Izložbe

Muzej Vojvodine i Istorijski arhiv Grada Novog Sada pozivaju Vas na izložbu Portreti znamenitih ličnosti iz doba prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. autora Zorana Veljanovića, arhivskog savetnika i kustosa – istoričara.

U danima obeležavanja godišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. biće postavljena izložba Muzeja Vojvodine u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada. Na izložbi će biti izložena 22 portreta iz Zbirke Muzeja prisajedinjenja 1918. i bista Kralja Petra I Karađorđevića. Portrete su, većim delom, izradili savremeni vojvođanski akademski slikari u tehnici ulja na platnu, po narudžbini autora stalne postavke realizovane povodom 100-godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Ova jedinstvena zbirka koja sadrži, pored ostalog, i portrete svih sedam žena poslanica na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu (25. novembar 1918) se potom uvećala akvizicijom i poklonima akademika Save Halugina.

Posetioci će biti u prilici da se u vremenu trajanja izložbe – od 8. do 15. novembra 2022. – podsete na slavne dane i slavne ličnosti iz istorije Vojvodine.

Svečano otvaranje izložbe biće 8. novembra 2022. godine u 12. sati u izložbenoj sali Istorijskog arhiva Grada Novog Sada (ul. Filipa Višnjića 2a). Publici će pozdraviti Petar Đurđev, direktor IaGNS, recenzent izložbe, mr Tijana Stanković Pešterac, direktor Muzeja Vojvodine, kao i autor izložbe.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar