Izložba o Konstantinu Kostiću u Somboru - Музеј Војводине

Izložba o Konstantinu Kostiću u Somboru

01.10.2021. | Izložbe, Vesti

Dugogodišnja i dobra saradnja Muzeja Vojvodine sa Gradskim muzejem u Somboru potvrđena je kroz realizaciju izložbe koja je priređena na početku jesenji u jednom od najlepših vojvođanskih gradova.

U izložbenoj sali Gradskog muzeja u Somboru 30. septembra 2021. godine u 18 sati otvorena je tematska izložba Konstatnin Kostić – narodni tribun 1918, autora Zorana Veljanovića, arhivskog savetnika i kustosa – istoričara u Muzeju Vojvodine (saradnik na izložbi dr Desanka Kostić). Na taj način Somborci su bili u prilici da se kroz 169 izloženih predmeta (dokumenati, fotografije, knjige, predmeti, video prezentacija i izložbeni katalog) po prvi put upoznaju sa životom i delovanjem jednog od najznačajnijih ličnosti vojvođanske i somborske istorije.

Na otvaranju izložbe brojnu publiku su pozdravili mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine i David Firanj, direktor Gradskog muzeja u Somboru, dok je o izložbi, odnosno istorijskom kontekstu i samom Konstantinu Kostiću kao jednom od narodnih tribuna u 1918. godini kad su prečanski Srbi dosanjali svoj vekovni san prisajedinivši se Kraljevini Srbiji (25. novembra 1918) i južnoslovenskoj zajednici (1. decembra 1918), govorio redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predesednik Upravnog odbora Muzeja Vojvodine dr Dejan Mikavica. Publici su se obratili i autor izložbe Zoran Veljanović i unuka Konstantina Kostića, dr Dresanka Kostić. Komesar izložbe, ujedno i jedan od recenzenata je bila Milka Ljuboja, muzejski savetnik – istoričar iz Gradskog muzeja u Somboru.

Izložba je priređena uz sve zdravstvena mere.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar