Izložba o militarijama u Gradskom muzeju Bečej - Музеј Војводине

Izložba o militarijama u Gradskom muzeju Bečej

16.09.2022. | Vesti

Juče 15. septembra u 12 sati u Gradskom muzeju Bečej otvorena je izložba Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sredine 20. veka.

Izložba autora Zorana Veljanovića, kustosa istoričara i arhivskog savetnika Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sedine 20. veka, nastala je iz kolekcije novosadskog kolekcionara Dejana Kragića. Prikazuje više od pedeset muzejskih predmeta koji su hronološki složeni po periodima, državama i rodovima. Pored šajkača, šapki i šlemova srpske vojske prikazani su i vojne kape i šlemovi Centralnih sila, Antante, SSSR i SAD.

Materijal je do sada prvi put izlagan Muzeju Vojvodine, a ovo je njegovo drugo ekskluzivno pojavljivanje. Reprezentativnost građe i muzealnog pristupa predstavlja izvanredan događaj kako za laičku tako i za stručnu javnost.

Moderator bečejske izložbe bio je kustos istoričar Nemanja Karapandžić, a izložbu je pred predstavnicima gradskih vlasti, Muzeja Vojvodine i Vojnog muzeja iz Beograda, te domaće publike, otvorio direktor Gradskog muzeja Bečej Akoš Tojzan.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar