Izložba „Priroda na dodir“ Prirodnjačkog muzeja Crne Gore

19.07.2023. | Izložbe

 

Izložba „Priroda na dodir“ Prirodnjačkog muzeja Crne Gore biće otvorena u petak, 21. jula u 20 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.

Izložbu čine modeli kao verne replike životinjskih vrsta, gljiva i biljaka, od kojih većina predstavljaju uvećane kopije živih vrsta.

Da li znate da je bogomoljka dobila ime zbog specifičnog položaja prednjih nožica tokom mirovanja – sklopljenih kao pri molitvi. Upravo su ovi ekstremiteti jedno od najsavršenijih „oružja“ među insektima. Rovci su od davnina poznati po svom muziciranju. Tokom letnjih večeri, a naročito nakon kiša, mužjak se namesti na ulazu u svoju jazbinu i nakon što “naštima instrument”, počinje ljubavnu pesmu. Štuke imaju izduženo telo, savršeno prilagođeno za veoma brzo plivanje. Kada napadaju plen dostižu najveće ubrzanje od svih riba! Lisičarka je jestiva gljiva, bogata vitaminima. Lako je prepoznatljiva, ali se može zameniti sa otrovnom vrstom nazvanom zavodnica.

„Dodir i zvuk su dva čula koja mogu da dočaraju mnogo više od pogleda. Prenijeti informaciju na osnovu dodira, a uz pomoć zvuka je posebna vještina. Zato smo se i dugo pripremali za ovakvu izložbu kako bi našli najbolji način da naročito osobama sa posebnim potrebama opišemo kako izgleda priroda i živa bića u njoj. Ne samo da ih opišemo riječima, već i da dožive oblik i teksturu kroz dodir.”, autori izložbe.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar