Izložba „Pšenica - Od njive do trpeze“ na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu - Музеј Војводине

Izložba „Pšenica – Od njive do trpeze“ na 90. međunarodnom poljoprivrednom sajmu

19.05.2023. | Aktuelno, Izložbe

 

U sklopu 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu (od 20 do 26. maja) u hali broj 6 biće postavljen deo izložbe Muzeja Vojvodine Pšenica – od njive do trpeze.

Na izložbi na Novosadskom sajmu su izloženi arheološki predmeti iz zbirki Muzeja Vojvodine i poljoprivredna mehanizacija iz Muzejske zbirke Kulpin.

Autori ove kompleksne interdisciplinarne izložbe su: viši kustos arheobotaničar Aleksandar Madović, muzejski savetnik inžinjer poljoprivrede Filip Forkapić, kustos arheolog Ildiko Medović i kustos etnolog Aleksandar Antunović.

Izložba predstavlja prikaz uzgoja pšenice na prostoru Vojvodine od pojave prvih ratara sve do polovine 20. veka. Posetiocima je dočarana evolucija uzgojnog procesa, ali i njen kulturološki značaj u praistoriji i tradicijskoj kulturi Vojvodine. Tematski podeljena na osnovu etapa u tehnologiji proizvodnje pšenice od pripreme zemljišta do upotrebe u ishrani, a svaka celina je predstavljena arheološkim materijalom i poljoprivrednom mehanizacijom uz mnoštvo ilustrativnog materijala.

Svo vreme trajanja Poljoprivrednog sajma uz izložbu će biti organizovani i edukativni programi čiji je autor Dragana Vujaklija, viši kustos pedagog. Raspored održavanja edukativnih radionica je sledeći:

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar