Izložba slika Dorina Koltofeanua - Музеј Војводине

Izložba slika Dorina Koltofeanua

29.08.2019. | Izložbe

U četvrtak, 29. avgusta 2019. godine u 13 sati (Dunavska 35) otvoriće se izložba slika rumunskog umetnika Dorina Koltofeanua. Nakon potpisivanja Ugovora o saradnji između Muzeja Vojvodine i Muzeja umetnosti u Temišvaru gostovanje ove izložbe predstavlja prvi korak kulturne razmene ove dve institucije i jedan od vidova kulturne saradnje Temišvara i Novog Sada – evropskih prestonica kulture 2021. godine.

Dorin Koltofeanu rođen je 1950. godine u mestu Intorsura Buzauluj (Rumunija). Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Bukureštu – u klasi priznatog rumunskog umetnika Kornelija Babe. Od 1979. do 2007. redovno je učestvovao na izložbama Udruženja likovnih umetnika Rumunije, a do danas je imao brojne samostalne izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dorin Koltofeanu, autentični stvaralac sa odnegovanim osobenim stilom, predstaviće se novosadskoj publici sa preko šezdeset odabranih radova. Inspiraciju za teme i motive Koltofeanu pronalazi u emotivnim doživljajima i sećanjima ukorenjenim u bližoj ili daljoj prošlosti, a delikatnom hromatskom paletom naglašava transcedentnost magičnih prizora stvarajući hipnagogičku atmosferu. Likovnim sredstvima – promišljenom, svedenom formom i nežnim, pastelnim koloritom, on preobražava osećaje, iskustva i znanja stvarajući snolike svetove, dubljeg, simboličkog značenja. Njegovo delo ukazuje na intimnu opservaciju umetnika osobenjaka usmerenog na sopstvenu viziju i percepciju stvarnosti. Pod snažnim uticajem emocija nastaju intimističko-poetski prizori sekvenci života u kojima se prepliću realno i imaginarno, stvarnost i snovi.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar