Izložba starih poljoprivrednih mašina i oruđa - Музеј Војводине

Izložba starih poljoprivrednih mašina i oruđa

12.09.2013. | Stalne postavke

Autor izložbe: Filip Forkapić, kustos, etnolog

Paviljon 2 je pomoćna, ekonomska zgrada tipična za veleposednička imanja u Vojvodini iz 18. i 19. veka. U ovoj zgradi se nekada nalazila konjušnica, kovačnica, radionica i prostorije za kočije. Kada je sagrađena i da li je tokom vremena menjana njena namena, nije poznato, ali je sasvim sigurno da je sadašnji izgled i pomenutu funkciju imala u vreme gazdovanja porodice Dunđerski. Iz tog perioda su sačuvani neki originalni predmeti, koji su, prezentovani na stalnoj postavci: kovačka peć sa mehom i strug.

Zgrada je tokom 1993. godine adaptirana za potrebe “Izložbe poljoprivrednih mašina i oruđa”, neposredno nakon useljenja Muzeja u kompleks. Tavanski prostor je iskorišćen za depo, a prizemlje za stalnu postavku.

Rekonstrukcija stalne postavke i manje građevinske intervencije na zgradi izvršene su krajem 2009. i početkom 2010. godine.

Zahvaljujući brzom razvoju nauke i tehnike, sve su izražajnije promene u domenu poljoprivredne tehnike, bilo da je reč o oruđu ili o mašinama.

U paviljonu su izložene alatke, oruđe i mašine različitih tehničkih rešenja, konstrukcija i proizvođača. Najviše predmeta potiče iz perioda između dva svetska rata, ali ima i onih sa kraja 19, početka 20. veka i iz perioda nakon Drugog svetskog rata. Predstavljene su sledeće grupe poljoprivredne mehanizacije:

  • oruđa za osnovnu i dopunsku obradu zemljišta (plugovi, zagrtači, špartači, valjak, brana i drljača);
  • sejalice (za strna žita i okopavine, tzv. secer);
  • mašine za čišćenje i sortiranje semena (vejalica, spiralni i cilindrični trijer);
  • alatke i mašine za pripremu stočne hrane (krunjači i prekrupači za kukuruz, sečke, mlin čekićar i noževi za seno i slamu);
  • alatke i mašine za žetvu i berbu (vadilica za krompir, vile za vađenje šećerne repe i grablje za sakupljanje sena i klasja po strnjici);
  • pogonske mašine (parne lokomobile i traktori);
  • transportna sredstva (zaprežna kola).

Ovi predmeti su uglavnom zanatske izrade – kovačke i kolarske, a manji deo je fabričke proizvodnje. Proizvedeni su u Evropi (Nemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Engleskoj, Srbiji i Hrvatskoj) i SAD.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar